Şoferii microbuzelor, nemulţumiţi de controalele Poliţiei Rutiere au intrat în grevă

Ana Chitoroagă
01.06.2012

Şoferii microbuzelor de pe mai multe linii din sectoarele Ciocana şi Râşcani au intrat în grevă, fiind nemulţumiţi de controalele Poliţiei Rutiere din ultimele zile şi amenzile aplicate. Însă nimeni oficial nu a organizat o acţiune de protest, aceasta a izbucnit spontan, a declarat preşedintele Asociaţiei Transportatorilor Privaţi, Ion Mămăligă.

În contextual celor expuse Mămăligă a explicat: " Au ieşit la proteste şoferii microbuzelor de pe liniile 155,162, 110, 112, 119. Protestatarii sunt nemulţumiţi de amenzile usturătoare ale Poliţie Rutiere. 2.000 de lei chiar şi pentru cei care au trei oameni în picioare. De 20 de ani a fost aşa şi nu putem schimba ceva peste noapte”.

Potrivit şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie, Adrian Boldurescu, circulaţia este blocată de către nişte grupe de iniţiativă, precizând: "Am intervenit şi am adăugat troleibuze şi autobuze, probabil că nu administratorii şi deţinătorii de autobuze nu sunt de acord cu aceste controale ci, nişte grupe de iniţiativă care blochează circulaţia. E straniu şi pentru mine că o parte din şoferi au ieşit în stradă".

Totodată, Boldurescu a mai adăugat: "Procedura de control a început acum trei luni, la iniţiativa mea. 12 la sută din procesele verbale demonstrează că, şoferii trec la culoarea roşie a semaforului.

La rândul său, şeful Direcţiei Poliţia Rutieră a MAI, Sergiu Armaşu, a declarat că totul se face conform legii şi sunt amendaţi doar cei care încalcă Regulamentul Circulaţiei Rutiere şi pun în pericol viaţa pasagerilor.

"Este normal să apară o serie de nemulţumiri, însă, nu va fi haos în Capitală. Asta după ce ieri, s-au pus condiţii concrete administratorilor de rută de microbuz. … În primul rând să respectăm viaţa persoanelor şi nu banii" a declarat Armaşu.

Precizăm că în urma unui accident ce a avut loc marţi cu implicarea unui microbuz din Chişinău, soldat cu 17 răniţi, Poliţia Rutieră a înăsprit controalele şi amenzile pentru şoferii de microbuze. Agenţii de circulaţie au început a verifica dacă maxi-taxi-urile nu sunt supraîncărcate şi dacă şoferii au actele în regulă. Căci primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a cerut interzicerea transportării pasagerilor în picioare, dar şi suplinirea banchetelor din microbuze, precizând că va solicita de la Consiliului Municipal majorarea tarifului pentru o călătorie cu până la cel mult 10 lei.

Cu toate acestea mulţi şoferi continuă să ignore normele de circulaţie, punând astfel în pericol siguranţa călătorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor