Socor: „Efortul lui Steinmeier este de a legaliza separarea Transnistriei de Republica Moldova”

Efortul ministrului de externe german Steinmeier nu este în niciun caz de a rezolva conflictul ruso-moldav de pe teritoriul Republicii Moldova, ci de a legaliza separarea Transnistriei de R. Moldova, a declarat analistul Vladimir Socor, într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.
Vladimir Socor, analist politic
Vladimir Socor, analist politic (europalibera.org)

„Domnul Steinmeier presează pentru ca Republica Moldova să treacă la elaborarea unui statut special pentru Transnistria. Republicii Moldova i-a fost, practic, impus un fel de angajament ca, la un moment dat, să adopte un statut special. Noţiunea de statut special este una specifică spaţiului post-sovietic, spaţiului hegemonic rusesc, ea nu este o noţiune europeană. Nicăieri în Europa nu veţi găsi chestiunea statutului special. Este o invenţie a Rusiei care datează încă din anii ʾ90, de aproape 20 de ani”, a explicat expertul de la Jamestown Foundation.

Acesta a arătat că „Rusia, cu sprijinul lui Steinmeier şi al guvernului francez, nu al cancelarei Merkel, face presiuni şi asupra Ucrainei să adopte un statut special pentru regiunile ocupate de Rusia pe teritoriul Ucrainei. Dacă Republica Moldova cedează şi trece la elaborarea unui statut special, se vor intensifica şi presiunile asupra Ucrainei, se va crea un precedent, pentru ca Ucraina să facă aceleaşi cedări, cărora preşedintele Poroşenko şi majoritatea parlamentului ucrainean li se opun. Dacă, pe de altă parte, preşedintele Poroşenko şi Rada Supremă din Kiev cedează la presiunile de acolo, atunci ne va fi nouă cu atât mai greu să rezistăm presiunilor asupra Republicii Moldova. Aceste două probleme trebuie văzute în corelaţie. Este necesar ca cei de la Chişinău să se consulte cu cei de la Kiev şi împreună să reziste la această schemă pe care încearcă Rusia să o impună”.

Socor consideră că Steinmeier încearcă nu să rezolve aceste conflicte, ci să legalizeze entităţile separatiste care acum sunt ilegale. Pe de altă parte, el afirmă că Republica Moldova în niciun caz nu este capabilă actualmente să gestioneze un proces de reabsorbţie a Transnistriei pentru că în acest scenariu s-ar ajunge la transnistrizarea şi a malului drept al Nistrului.

Dincolo de corelaţia cu Ucraina, Socor avertizează că acordarea unui statut special Transnistriei poate duce la o reacţie în lanţ pe teritoriul Republicii Moldova. Conducerea autonomiei găgăuze de la Comrat a spus de mai multe ori în mod public că, în cazul în care Transnistria primeşte un statut special, atunci şi Comratul va solicita un statut asemănător cu al acesteia. În privinţa Taracliei ştim că acum un an majoritatea din Parlamentul Republicii Moldova, datorită Partidului Democrat condus de domnul Plahotniuc, a votat în prima lectură un proiect pentru statutul special al Taracliei. Putem să ne pomenim cu revendicări asemănătoare de la Bălţi. Reacţie în lanţ”, a explicat el pentru Europa Liberă.

Analistul a mai subliciat că „politica Rusiei este în Transnistria, ca şi în Donbas, să vâre îndărăt regiunea controlată de ruşi, să o vâre îndărăt în cadrul sistemului politic şi instituţional al Republicii Moldova, respectiv, al Ucrainei. Pentru ca în acest mod Rusia să exercite o influenţă suplimentară în sistemele politice şi instituţionale de la Chişinău, respectiv, de la Kiev. Deci, Rusia nu are o politică secesionistă sau separatistă, Rusia doreşte reintegrarea Donbasului, respectiv, a Transnistriei în termenii şi pe baza unor acorduri impuse de către Rusia, care să asigure influenţa Rusiei în cadrul sistemelor respective”.

Dacă Republica Moldova cedează şi trece la elaborarea unui statut special, se vor intensifica şi presiunile asupra Ucrainei, se va crea un precedent, pentru ca Ucraina să facă aceleaşi cedări, cărora preşedintele Poroşenko şi majoritatea parlamentului ucrainean li se opun.

Referitor la rolul preşedinţiei germane a OSCE, Vladimir Socor a avertizat că „Germania va face presiuni maxime pentru a obţine un rezultat pe hârtie la conferinţa de sfârşit de an. Să aducă o bucată de hârtie pe care Moldova să facă acele concesii pe care domnul Steinmeier nu le poate obţine din partea Rusiei, nici din partea Tiraspolului. Şi acesta să fie un succes, să fie moştenirea istorică a domnului Steinmeier. Dânsul probabil că nu va mai fi ministru de Externe, aşa sunt înţelegerile între partidele de la Berlin, domnul Steinmeier ar putea să devină preşedinte. Deci, se va retrage din politica activă”.

„Transnistria este, practic, obligată să coopereze cu Republica Moldova în interesul propriei supravieţuiri, nu are altă soluţie. De aceea, ar fi cu atât mai absurd ca Republica Moldova să irosească această şansă, când Ucraina a devenit independentă de Rusia şi separă Rusia de Transnistria, ar fi absurd ca Republica Moldova să irosească această şansă şi tocmai acum să legalizeze, de fapt, separarea Transnistriei de Republica Moldova. De fapt, dar periculos, nu şi de drept, pentru că Transnistria ar fi, chipurile, integrată în Republica Moldova, pentru a introduce influenţa politică a Rusiei în cadrul Republicii Moldova”, a concluzionat expertul.