Soarele a emis o erupţie solară de clasa X9.0 direcţionată către Pământ, cea mai mare din ultimii ani

Explozie majoră X9.05 pe Soare, în regiunea de pete solare 3842 (Screenshot - X / Space Weather Live)
Redacţia
04.10.2024

Soarele a expulzat joi dimineaţă spre Pământ o erupţie solară masivă de clasa X9.05 din regiunea de pete solare 3842.

"Incredibila erupţie solară de clasă X9.0 de astăzi, cea mai intensă erupţie din 2017. O furtună solară îndreptată spre Pământ este foarte probabilă, având în vedere că regiunea petei este îndreptată direct spre Pământ”, a scris Space Weather Watch pe X, potrivit Zero Hedge.

Centrul de predicţie a vremii spaţiale al NOAA a detectat, luni, o erupţie solară X7.1, a doua cea mai puternică din ciclul solar 25. Aceasta a provenit din regiunea activă 3842. Cea mai puternică erupţie din acest ciclu, o X8,7, a avut loc la începutul acestui an, pe 14 mai.

„Această ultimă erupţie a fost observată de senzorul de raze X (XRS) al satelitului GOES-16 şi a atins punctul maxim la ora 18:20 EDT (2220 UTC). Erupţia a fost de natură impulsivă, dar a fost asociată cu unele rapoarte ale radioobservatorului solar al USAF care pot indica o posibilă ejecţie de masă coronală (CME) care ar putea fi asociată cu erupţia”, a scris SWPC într-o actualizare a vremii spaţiale.

O actualizare pe site-ul de meteorologie spaţială SolarHam notează că erupţia solară a fost o „CME slabă cu halo a fost asociată cu erupţia solară X7.1 din jurul AR 3842 marţi seara. Deşi nu este un eveniment prea energic, o trecere pe lângă Pământ va fi totuşi probabilă în decurs de 48-72 de ore”.

Utilizatorul X EarthSky a scris marţi dimineaţă: „Erupţia gigantică X de ieri seară a eliberat o bucată de materie solară - o ejecţie de masă coronală (CME) - spre Pământ. Analiza iniţială spune că ar trebui să ajungă pe 5 octombrie”, adăugând: "Este o CME relativ rapidă, dar nu foarte mare".

Space Weather Prediction Center (SPWC) se aşteaptă la o furtună solară minoră sau moderată până la sfârşitul acestei săptămâni sau în weekend. Cu alte cuvinte, aurorele vor fi vizibile în anumite zone.

La începutul lunii mai, una dintre cele mai puternice furtuni solare din ultimii ani a lovit Pământul. Din fericire, economia digitală a rezistat, iar constelaţia masivă de sateliţi Starlink a supravieţuit, de asemenea.

Poate că cea mai mare ameninţare la adresa civilizaţiei nu este povestea încălzirii globale provocate de om, împinsă de mass-media corporatistă de extremă stânga şi de oficiali progresişti aleşi şi nealeşi; în schimb, uitaţi-vă la cer. Dar, din nou, cumva, alarmiştii climatici vor răstălmăci cuvintele şi vor găsi o modalitate de a da vina pe oameni pentru plasma care distruge soarele.

Background

Sursa citată aminteşte de furtuna solară din mai 1967 care aproape că a adus lumea în pragul a ceea ce ar fi putut fi un război nuclear. Având în vedere că soarele intră acum într-o perioadă de activitate crescută, ca parte a ciclului său solar de 11 ani, experţii au discutat dacă ar trebui sau nu să ne ferim de un al doilea astfel de incident.

După cum relata Newsweek într-un articol de acum doi ani, lumea se afla în plin Război Rece în 1967, când soarele a emis una dintre cele mai mari furtuni solare observate vreodată la acea vreme, eliberând o explozie radio colosală care a interferat cu serviciile de comunicaţii de pe Pământ.

La acea vreme, Armata Statelor Unite a fost imediat deranjată de această interferenţă radio asupra sistemului său radar, pe care a interpretat-o drept o încercare deliberată de bruiaj din partea unui adversar străin. O astfel de mişcare ar fi putut fi considerată un potenţial act de război, SUA operând un sistem radar de detectare a rachetelor de avertizare timpurie pentru a se apăra împotriva Uniunii Sovietice.

Din fericire, o catastrofă nu a avut loc niciodată. Forţele aeriene americane îşi extinseseră capacităţile de analiză a vremii spaţiale, iar meteorologii au reuşit să intervină, convingând factorii de decizie că soarele era probabil vinovatul, înainte de a se emite orice ordine pripite - dar nu înainte ca bombardierele să fie pregătite să decoleze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor