Snowden 'prizonier' pe Şeremetievo: Nu poate pleca din cauza paşaportului anulat
Edward Snowden, fostul asistent tehnic al CIA acuzat de spionaj de SUA după ce a dezvăluit programele guvernamentale de monitorizare a comunicaţiilor, nu îşi poate cumpăra bilet de avion din cauza paşaportului anulat de către autorităţile americane, văzându-se astfel forţat să stea în zona de tranzit a aeroportului internaţional Şeremetievo din Moscova, relatează Eho Moskvî, citând Interfax.
Potrivit unei surse din anturajul ex-consultantului Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA (NSA), citată de Interfax, paşaportul lui Snowden a fost anulat, iar alte documente de identitate el nu are asupra sa.
În consecinţă, acesta nu poate nici să intre în Rusia, nici să plece spre o altă destinaţie.
La 23 iunie, Snowden (29 de ani), inculpat pentru spionaj după ce a publicat informaţii explozive despre programele de supraveghere electronică ale SUA, a părăsit regiunea administrativă Hong Kong, unde se ascundea de autorităţile americane, îmbarcându-se la o cursă Aeroflot cu destinaţia Moscova. Ulterior, surse WikiLeaks, care îi acordă asistenţă, au declarat că Rusia nu este decât un punct de tranzit către o altă ţară.
'Soarta lui Snowden depinde acum doar de Moscova şi se poate presupune că serviciile de securitate îl ţin special în capitala rusă până când Kremlinul se va hotărî cum să răspundă solicitării din Statele Unite' privind posibila extrădare, a declarat pentru ziarul economic rus Kommersant o sursă apropiată Departamentului de Stat. Faptul că ex-consultantul CIA nu s-a numărat printre pasagerii Aeroflot care au zburat marţi la Havana a fost perceput în cheie pozitivă la Washington, a declarat interlocutorul ziarului rus.
Potrivit acestuia, deocamdată este vorba de contacte cu partea rusă şi cooperare între agenţiile de securitate din cele două ţări - Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi Serviciul Federal de Securitate (FSB) - dar nu este exclus ca Washingtonul să treacă la măsuri mai drastice în timpul apropiat dacă Moscova va răspunde prin refuz.
În ultimele zile, mai mulţi oficiali ai administraţiei americane au purtat negocieri în capitala rusă. După cum informează Kommersant, citat de Efe, şeful FBI, Robert Mueller, l-a sunat de cel puţin două ori pe directorul FSB, Aleksandr Bortnikov.
Anterior, după ce a anunţat că Snowden este în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova şi nu va fi extrădat în SUA, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că aceasta este o chestiune de care 'ar trebui să se ocupe dl. Mueller şi dl. Bortnikov', scrie Efe.
Fugarul a solicitat azil politic în Ecuador, dar autorităţile acestei ţări nu s-au pronunţat încă asupra solicitării.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat marţi că ţara sa este pregătită să ia în considerare o cerere de azil în cazul lui Snowden, întrucât acesta, în opinia sa, 'merită o protecţie umanitară' pentru că afirmaţiile sale au servit pentru a 'face mai bine omenirii'.