Snowden: NSA transmite date confidenţiale brute Israelului

Inamicul public numărul unu al SUA şi fostul consultant al NSA, Edward Snowden.
Inamicul public numărul unu al SUA şi fostul consultant al NSA, Edward Snowden. (AFPTV / AFP / Getty Images)

Fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA Edward Snowden acuză instituţia că a oferit Israelului informaţii confidenţiale brute şi necenzurate, încălcând astfel protocolul internaţional, a scris New York Times în ediţia de miercuri, potrivit AFP.

Informaţiile confidenţiale care sunt schimbate între guverne sunt în general prelucrate pentru a ascunde anumite nume sau alte detalii sensibile, însă Edward Snowden a indicat pentru New York Times că Washingtonul a transmis sistematic aliatului său israelian date brute, necenzurate sau editate.

Aceste date conţin, de exemplu, unele conversaţii private şi numele celor care comunică, inclusiv cetăţeni americani care discută cu apropiaţi din Israel şi din Teritoriile Palestiniene.

'Este unul din cele mai mari abuzuri pe care le-am văzut vreodată', a subliniat Snowden, în vârstă de 31 de ani, refugiat în prezent în Rusia.

Potrivit acestuia, informaţiile erau oferite Unităţii 8200, unitate de elită a serviciilor secrete israeliene, un fel de echivalent al NSA.

Potrivit unei note transmise între Israel şi NSA, toate formele de comunicare pot fi împărtăşite între cele două părţi, de la transcrieri neprelucrate de documente, până la telexuri, facsimile, înregistrări vocale, precum şi date ale serviciilor de informaţii.

Nota confirmă că NSA ''trimite sistematic'' date brute în Israel, susţine fostul consultant.

Edward Snowden a devenit celebru după ce a transmis presei zeci de mii de documente care dovedesc amploarea activităţilor de supraveghere ale NSA în lume, dezvăluiri calificate drept ''acte de trădare'' de către preşedintele Comisiei pentru servicii secrete din Camera Reprezentanţilor din SUA.

Căutat pentru spionaj şi furt de documente aparţinând statului, informaticianul riscă până la 30 de ani de închisoare în SUA.