Slovenia extinde autoritatea armatei pentru a controla fluxul de refugiaţi

Parlamentul sloven a adoptat o legislaţie care oferă armatei mai multă putere pentru a ajuta la controlarea fluxului de refugiaţi ce ajung în Slovenia, condiţiile în care numărul lor a crescut drastic de când Ungaria şi-a sigilat graniţa săptămâna trecută.
Centru pentru refugiaţi în Sentilj, la graniţa dintre Slovenia şi Austria, 20 octombrie 2015
Centru pentru refugiaţi în Sentilj, la graniţa dintre Slovenia şi Austria, 20 octombrie 2015 (Jure Makovec/AFP/Getty Images)

Membrii Parlamentului au votat miercuri cu 66 la 5 în favoarea acestei legi, prin care militarii sloveni sunt autorizaţi să asiste poliţia în operaţiunile de patrulare, să gestioneze problema migranţilor, să îi reţină sau să redirecţioneze civilii în zona de frontieră.

Legea prevede că noile măsuri pot fi aplicate în situaţii excepţionale şi pentru o perioadă de trei luni, cu posibilitatea extinderii acestei perioade.

Peste 20.000 de refugiaţi au sosit în Slovenia începând de sâmbătă dimineaţa, în încercarea lor de a ajunge în ţările din vestul Europei. Cel puţin 6.000 de imigranţi şi-au petrecut noaptea trecută în această ţară, autorităţile locale oferindu-le adăpost în centrele pentru refugiaţi.

Premierul Miro Cerar a declarat înainte de votul din Parlament că guvernul ţării va cere Uniunii Europene ajutor excepţional. “Vom cere Uniunii Europene să ajute la echiparea forţei [noastre] poliţieneşti, să trimită unităţi de poliţie din partea altor ţări membre şi să pună la dispoziţie asistenţă financiară”, a afirmat el.

Partidele de opoziţie au declarat că guvernul ar trebui să urmeze exemplul Ungariei şi să ridice un gard la graniţa sloveno-croată pentru a împiedica refugiaţii să pătrundă în ţară.

Un oficial din ministerul sloven de interne a declarat că posibilitatea “protejării punctelor de trecere a frontierei cu obstacole fizice” nu poate fi exclusă dacă valul de refugiaţi se va amplifica.

În ultimele două zile, Slovenia, care are o populaţie de 2 milioane şi este cea mai mică ţară de pe ruta Balcanilor, a trimis 140 de soldaţi la graniţă pentru a asista poliţia.

Încercările Sloveniei de a reduce fluxul de imigranţi, după ce Ungaria şi-a sigilat vineri graniţa cu vecina Croaţia, au declanşat un efect puternic în Balcani, mii de refugiaţi rămânând blocaţi la punctele de trecere a frontierelor.

Cel puţin 12.000 de refugiaţi se află în prezent în Serbia, a declarat premierul sârb în cursul zilei de marţi. De asemenea, aproximativ 6.000 de refugiaţi au intrat marţi în Austria din Slovenia, conform unui purtător de cuvânt al poliţiei din provincia austriacă Styria.

Peste o jumătate de milion de refugiaţi şi imigranţi au sosit pe mare în Grecia în acest an şi rata sosirilor tinde să crească datorită apropierii iernii, a declarat ONU.

Vasta majoritate a refugiaţilor se vor îndrepta spre Macedonia şi apoi vor trece în Serbia, urmând ca de acolo să încerce să ajungă în vestul Europei prin Croaţia şi Slovenia, evitând ruta anterioară prin Ungaria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe