Rusia anchetează mitingul anticorupţie. Blogger arestat

Arestări în timpul mitingului anti protest din Rusia
Arestări în timpul mitingului anti protest din Rusia (Alexander Utkin / AFP / Getty Images)

Poliţia rusă l-a arestat pe celebrul blogger rus Viaceslav Malţev, ducându-l la Moscova pentru interogatoriu pe 13 aprilie 2017.

Malţev, care a candidat pentru Parlamentul rus anul trecut, a transmis live scena pătrunderii poliţiei ruse în apartamentul său din oraşul Saratov.

Videourile lui Malţev atrag 100 de mii de vizualizări pe zi.

Însoţit de trupe speciale, un anchetator care nu a dorit să se identifice a fost filmat cerându-i lui Malţev, în vârstă de 52 de ani, să se îmbrace şi să meargă la Moscova pentru un interogatoriu.

Partidul Parnas din opoziţie, în cadrul căruia Malţev a candidat ca parlamentar, a declarat că bloggerul a suferit un atac de cord în drum spre Moscova.

Agenţiile ruse de ştiri au informat că Malţev se află sub supraveghere medicală şi că este anchetat în legătură cu un presupus atac al unui miliţian în timpul unui miting antiguvernamental de luna trecută.

Agenţia Interfax a transmis că un oficial al Mişcării Noi Opoziţii a spus că Malţev este ţinut la staţia de poliţie Tverskoie şi că nu i se permite accesul la un avocat.

Mitingul antiguvernamental, care a avut loc în 26 martie, a fost unul dintre cele mai mari din ultimul timp în Rusia.

Până în prezent, patru persoane au fost arestate, fiind învinuite de atacarea poliţiei în timpul mitingului, potrivit Comitetului Rus de Investigaţii.

Conform agenţiei Interfax, la locuinţa organizatorilor mitingului - Ivan Beletski şi Iuri Gorski - din Moscova au avut loc percheziţii. Cei doi, care au fost luaţi şi ei la interogatoriu au fost apoi eliberaţi.

Mitingul anti-corupţie din Moscova a fost organizat de liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, în urma unui raport care arăta că premierul rus Dmitri Medvedev deţine numeroase iahturi şi proprietăţi de lux pe care le-ar fi achiziţionat prin mijloace frauduloase.

Navalnîi consideră că anchetele efectuate de poliţia rusă în cazul mitingului sunt "fabricate".

Politicianul, care a anunţat că va candida la preşedinţie în 2018, a făcut apel pentru o nouă rundă de proteste pe 12 iunie.

În mod normal, autorităţile ruse lansează anchete motivate politic împotriva participanţilor la mitinguri antiguvernamentale neautorizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe