Slănic Moldova: Doar 0,1% din încasările la buget sunt din turism
alte articole
Aproximativ 90.000 de turişti au vizitat Slănic Moldova în 2011-2012, număr în scădere cu 5% faţă de 2009-2010, când 95.000 de persoane au ales staţiunea balneară, cuantumul încasărilor din turism la bugetul local fiind de doar 0,1%, au declarat reprezentanţii Primăriei.
Cu toate că fondul balnear al staţiunii are un specific aparte, unic în ţară şi în Europa, deoarece dispune de o varietate de izvoare în ceea ce priveşte compoziţia, concentraţia, complexitatea chimică şi efectele terapeutice, fiind denumită în trecut "Perla Moldovei", numărul turiştilor a scăzut simţitor, începând cu anii '90, atât din cauza lipsei promovării, cât şi a înrăutăţirii situaţiei economice.
"În perioada anilor '80 staţiunea Slănic Moldova era o destinaţie turistică de top pentru un număr foarte ridicat de turişti, deoarece prin sistemul centralizat de stat se asigurau cetăţenilor bilete de odihnă pentru tratamente balneare şi petrecere a vacanţelor şi concediilor. Numărul turiştilor a scăzut simţitor, începând cu anii '90, din cauza deteriorării situaţiei economice la nivel naţional şi scăderii puterii de cumpărare", au declarat pentru NewsIn reprezentanţii Primăriei Slănic Moldova.
Cifra estimată de 90.000 de turişti în perioada 2011-2012 se axează pe numărul de participanţi la evenimentele anuale ca Zilele Slănicului, Festivalul anual judeţean de folclor, Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă, Sărbătorile Pascale, Crăciun şi Revelion, Crăciunul pe rit vechi sau week-end-uri.
Potrivit sumelor aprobate de către Consiliul Local al oraşului Slănic Moldova, valoarea cheltuielilor de investiţii pentru acest an se ridică la 8,7 milioane lei. printre obiective numărându-se lucrări de reabilitare şi modernizare a infrastructurii tehnico-edilitare, reabilitarea, modernizarea şi dotarea şcolilor şi grădiniţelor, întreţinerea şi înfrumuseţarea spaţiilor verzi şi a parcurilor, salubrizarea oraşului, organizarea de spectacole şi evenimente pentru recreere sau publicitate, marketing şi promovare turistică.
Oraşul Slănic-Moldova, situat în partea de sud-vest a judeţului Bacău, pe versantul estic al Carpaţilor Orientali, dispune de 43 de structuri de cazare oficial recunoscute, cu un număr aproximativ de 2.263 de locuri de cazare. La recensământul din 2002, populaţia oraşului Slănic Moldova era de 4.996 de locuitori.
Ministrul Turismului, Eduard Hellvig, declara recent că turismul balnear este o nişă pe care România nu trebuie să o rateze şi una dintre priorităţile strategice pentru 2013 va consta în investiţii în infrastructura specifică, pentru a ajuta dezvoltarea acestui domeniu.
În prezent în România sunt 34 de staţiuni balneare: Amara, Bazna, Băile Felix, Băile Govora, Băile Herculane, Băile Olăneşti, Băile Tuşnad, Borsec, Buziaş, Călămăneşti-Căciulata, Covasna, Geoagiu Băi, Lacul Sărat, Moneasa, Vaţa de Jos (închisă) Ocna Sibiului, Ocna Şugatag, Praid, Pucioasa, Sărata Monteoru, Sângeorgiu de Mureş, Sângeorz Băi, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Sovata, Turda, Vatra Dornei, Voineasa, Eforia Nord, Techirghiol, Neptun, Saturn şi Mangalia.