Emilia Şercan: Avem 1.500 de doctori în ştiinţe militare. Mulţi dintre ei sunt plagiatori

În ultimii 15 ani, în România au apărut nu mai puţin de 1.500 de doctori în ştiinţe militare şi ştiinţe ale securităţii, terminologii care pot masca orice şi pot înghiţi orice, iar mulţi dintre ei sunt plagiatori, a evidenţiat Emilia Şercan.
Emilia Şercan
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)

În toată lumea civilizată există o singură universitate care acordă doctorate în ştiinţe militare, în Bulgaria, în timp ce noi avem trei astfel de instituţii care organizează doctorate pe bandă rulantă, iar mulţi dintre cei care au tras un semnal de alarmă este jurnalista Emilia Şercan.

"Marian Zulean face o excelentă analiză în care ne arată că în toată lumea civilizată (Europa, SUA) există o singură universitate care dă doctorate în ştiinţe militare, iar acea universitate se află în Bulgaria. Lucrul asta se întâmplă pentru că în restul lumii, ştiinţa militară este considerată o artă, transmiterea informaţiilor fiind făcută vocaţional, de la generaţie la generaţie.

În rest, la celelalte universităţi militare din lume unde există şcoli doctorale (foarte puţine!), doctoratele pot fi făcute în nanotehnologii, cybersecurity sau tehnologii aeronautice (Germania), în economie, management, logistică, tehnologie militară, protecţie civilă (Cehia)", a declarat Emilia Şercan.

În schimb, jurnalista remarcă faptul că, în România, la Universitatea Naţională de Apărare, la Academia de Poliţie şi la Academia Naţională de Informaţii a SRI "se organizează pe bandă rulantă doctorate în ştiinţe militare şi ştiinţe ale securităţii, terminologii care pot masca orice şi pot înghiţi orice, cum e teza lui Robert Negoiţă despre criza economică recentă, dar susţinută la Academia de Poliţie şi nu la ASE, de exemplu".

"La noi sunt 1.500 de doctori făcuţi doar în ultimii 15 ani de aceste trei universităţi, iar mulţi dintre ei sunt plagiatori. Eu am reuşit până acum să dau câteva exemple: Petre Tobă, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu, Dumitru Pârvu, Robert Negoiţă sau Florentin Pandele (devoalat de Iulia Marin). Gabriel Oprea sau Lia Olguţa Vasilescu sunt plagiatori în sistemul de învăţământ civil, nu militar.

Academicianul Adrian Curaj în loc să fi cerut o astfel de analiză pe tema asta şi să vadă ce e de făcut, trage de timp să-i treacă mandatul fără să le aducă vreun prejudiciu prietenilor lui, cei cu doctorate în studii de securitate", a subliniat Emilia Şercan.