Siria: Permiterea inspecţiei ONU, prea târziu?

Soldaţii sirieni în cartierul Jobar din Damasc, Siria, sâmbătă 24 august. Jobar a fost site-ul unui presupus atac cu arme chimice pe 21 august 2013. (AP Photo)
Tara MacIsaac
26.08.2013

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki Moon, a anunţat duminică că Siria a permis accesul inspectorilor ONU în zona unde a avut loc un atac cu arme chimice. Atacul a fost raportat miercuri, pe data de 21 august, iar ancheta va începe luni, 26 August.

BBC a anuţat pe Twitter în ziua de duminică: "Secretarul de Externe britanic William Hague spune că dovezile orcărui atac chimic în Siria ar putea fi deja distruse."

Un oficial american a declarat pentru Wall Street Journal: "Dacă guvernul sirian nu a avut nimic de ascuns şi a vrut să dovedească lumii că nu a folosit arme chimice în acest incident, ar fi încetat atacurile sale asupra zonei şi ar fi acordat acces imediat pentru ONU acum cinci zile".

Un oficial a declarat pentru Journal: "În acest moment, tardiva decizie a regimului de a acorda accesul echipei ONU vine prea târziu pentru a mai fi credibilă, căci dovezile disponibile au fost deteriorate în mod semnificativ ca urmare a protecţiei persistente din partea regimului cât şi a altor acţiuni intenţionate din ultimele cinci zile".

Sub protecţia anonimatului, un înalt oficial al administraţiei americane a declarat pentru Associated Press că există "puţine dubii", că regimul sirian a folosit o armă chimică. Ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, a declarat duminică că ”nu este nici o îndoială", asupra faptului că regimul sirian a folosit arme chimice.

Fabius a făcut aceste comentarii la o conferinţă de presă în Ierusalim, potrivit Al Jazeera: "Indiciile duc toate la aceeşi concluzie în legătură cu amploarea masacrului şi responsabilitatea covârşitoare a regimului. (...) În ceea ce ne priveşte, nu există nici o îndoială cu privire la conţinutul acelor fapte şi originea lor. "

Organizaţia Medici fără Frontiere a raportat sâmbătă că, pe data de 21 August, a primit aproximativ 3600 de pacienţi care au afişat simptome de intoxicaţii neuro-toxice într-un timp de numai trei ore la trei spitale diferite din Damasc, Siria. Din cei 3.600, 355 au murit.

În timp ce pe plan internaţional se vorbeşte din ce în ce mai mult despre despre un posibil război în Orientul Mijlociu şi despre o posibilă intervenţie a Washingtonul în zonă, într-un interviu acordat cotidianului rus Izvestia, preşedintele Siriei, Bashar al-Assad a calificat drept "nebuneşti" acuzaţiile occidentalilor privind atacul chimic comis de regimul său şi a avertizat Statele Unite că planurile lor de intervenţie militară în Siria sunt sortite "eşecului."

Oficialii ruşi averizează luni că o eventuală intervenţie militară în Siria ar putea avea consecinţe "extrem de grave".

Seful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov i-a atras atentia secretarul de Stat american John Kerry, într-o convorbire telefonică, "asupra consecinţelor exterm de grave ale unei posibile intervenţii militare, pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde ţări ca Irakul sau Libia sunt în continuare instabile", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor