Siria a comis crime de război în timpul negocierilor, susţine HRW

În timpul discuţiilor din cadrul planului de pace sprijinit de Naţiunile Unite, guvernul sirian a comis crime de război în atacul său împotriva forţelor de opoziţie din oraşul nord-vestic Idlib, omorând cel puţin 95 de civili, a declarat miercuri Human Rights Watch (HRW).
Distrugeri în cartierul Bab Amro din Homs, 2 mai 2012 (Joseph Eid/AFP/GettyImages)
Jack Phillips
03.05.2012

În timpul discuţiilor din cadrul planului de pace sprijinit de Naţiunile Unite, guvernul sirian a comis crime de război în atacul său împotriva forţelor de opoziţie din oraşul nord-vestic Idlib, omorând cel puţin 95 de civili, a declarat miercuri Human Rights Watch (HRW).

"În timp ce diplomaţii au discutat în contradictoriu despre detaliile planului de pace a lui Annan, tancuri şi elicoptere siriene au atacat oraşele din Idlib unul după altul", a declarat Anna Neistat, un director pentru situaţiile de urgenţă din cadrul grupului de drepturi.

Când HRW a trimis personal pe teren pentru a investiga Idlib, aceştia au "văzut case, magazine şi maşini arse şi distruse, şi au ascultat relatărilor oamenilor ale căror rude au fost ucise", a spus Neistat.

"A fost ca şi cum forţele siriene guvernamentale au utilizat fiecare minut dinaintea încetării focului pentru a provoca prejudicii", a afirmat ea.

Planul de pace al ONU, care se presupune că ar fi intrat în vigoare la începutul acestei luni şi care a fost întocmit de trimisul special Kofi Annan, cere guvernului sirian să îşi retragă trupele şi vehicule blindate de pe străzi şi o încetare a focului între forţele regimului şi cele de opoziţie. Planul a fost privit ca un ultim efort de a stopa violenţa ce durează de 13 luni, deoarece nici o naţiune nu vrea să intervină militar.

Cu toate acestea, în timpul discuţiilor internaţionale asupra planului, forţele siriene au executat zeci de persoane, au distrus proprietăţi civile şi au reţinut şi torturat mai multe persoane, a declarat HRW. Multe dintre execuţii au avut loc în Taftanaz, situat în apropiere de Idlib.

"Soldaţii ne-au plasat pe noi patru în faţa unui zid. Mai întâi l-au întrebat pe Awad unde sunt fiii săi înarmaţi. Când Awad a spus că el era un om bătrân şi că nu avea nici un fiu înarmat, ei l-au împuşcat de trei ori cu un Kalashnikov," a relatat Mohammed Aiman Ezz, un rezident din Idlib, pentru grupul de drepturi. Şi el a fost împuşcat de trei ori, dar a supravieţuit.

Organizaţia cu sediul în New York a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să lase situaţia din Siria în seama Tribunalului Penal Internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor