Bombele zguduie un oraş sirian nord-vestic în timpul vizitei ONU

Luni, două explozii au zguduit oraşul sirian nord-vestic Idlib, ucigând opt persoane şi rănind mai multe zeci, potrivit agenţiei oficiale de presă SANA.
Generalul norvegian Robert Mood, care a negociat cu autorităţile siriene condiţiile pentru misiunea sa, la conferinţa de presă din Damasc, 29 apirlie 2012 (Louai Beshara / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
01.05.2012

Luni, două explozii au zguduit oraşul sirian nord-vestic Idlib, ucigând opt persoane şi rănind mai multe zeci, potrivit agenţiei oficiale de presă SANA.

"Aceste explozii au fost cauzate de două maşini-capcană, plasate în două zone dens populate, provocând pagube materiale majore clădirilor rezidenţiale," a raportat SANA. Printre cei morţi s-a aflat cel puţin un ofiţer, aproximativ 100 de alte persoane fiind rănite.

Observatorul sirian pentru drepturile omului, cu sediul la Londra, a pictat o imagine mult mai cumplită, spunând că mai mult de 20 de oameni au fost ucişi în explozii. S-a raportat şi o a treia explozie la câteva ore după primele două explozii, a declarat grupul.

"Exploziile au vizat centrele de securitate, prin urmare, marea majoritate a persoanelor ucise sunt membri ai forţelor de securitate", a adăugat grupul de drepturi.

SANA a acuzat teroriştii pentru atacuri, un termen folosit pentru a descrie grupurile care încearcă să răstoarne guvernul. Membrii echipei Organizaţiei Naţiunilor Unite, care supraveghează o încetare a focului între guvern şi rebeli, au vizitat scena din Idlib, a relatat grupul.

Reţeaua de opoziţie Comitetele Locale de Coordonare (LCC) a numit atentatele de luni din Idlib un eveniment organizat şi efectuat de guvernul sirian pentru a legitima represiunea sa sângeroasă.

"Regimul şi-a intensificat pretenţiile disperate, conform cărora este ţinta unor" bande teroriste ", iar aparatul său de securitate a recurs la fabricarea de explozii organizate, care au luat vieţile a zeci de sirieni", a declarat grupul.

LCC a declarat despre explozia din Idlib şi alte atacuri recente că "regimul şi aparatul său de securitate sunt pe deplin responsabili", subliniind că în trecut, Siria ar mai fi efectuat atacuri similare, ori de câte ori puterile internaţionale sau regionale au încercat să găsească o soluţie politică la criză.

"Ne amintim cu toţi seria de explozii care a avut loc atunci când observatorii Ligii Arabe au fost în Siria, iar regimul îl primeşte pe şeful misiunii de observare a ONU în acelaşi mod", a susţinut reţeaua.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor