Sindicatele protestează împotriva scumpirii energiei electrice şi gazelor

Miting de protest sindicate din energie, siderurgie şi petrochimie
Miting de protest sindicate din energie, siderurgie şi petrochimie (Epoch Times România)
Epoch Times România
19.06.2013

Câteva sute de sindicalişti protestează în faţa Guvernului miercuri împotriva scumpirii energiei electrice şi gazelor naturale.

La protest participă Federaţia Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie, Federaţia Siderurgiştilor METAROM, Federaţia SOLIDARITATEA-METAL şi Federaţia Generală a Sindicatelor FAMILIA. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că preţurile la energie vor creşte dincolo de limita suportabilităţii industriei. La manifestaţie participă câteva sute de membri ai celor patru federaţii. Ei sunt îngrijoraţi că majorarea preţurilor la energie şi gaze va conduce la pierderea locurilor de muncă.

„Aceste măsuri de o duritate fără precedent au fost angajate şi asumate de guvernanţi la presiunea Troicii (Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială), fără să fie analizate cu discernământ consecinţele pe termen mediu şi lung asupra economiei naţionale. Dacă până în anul 2000, Fondul Monetar Internaţional era singura instituţie financiară care lua decizii aberante şi antisociale, azi, organismele financiare ale Uniunii Europene merg mână în mână, protejând marile companii – care, în parte, aparţin unor state din Europa de Vest – şi distrugând sistematic şi calculat industria statelor din Europa de Est“, se arată într-un comunicat comun al federaţiilor sindicale.

Protestatarii cer amânarea cu un an a majorărilor de preţuri la energie şi gaze. „Credem că amânarea cu un an a creşterii acestor preţuri este măsură cea mai înţeleaptă pentru salvarea industriei româneşti urmând ca în această perioadă să se găsească împreună cu partenerii sociali soluţii viabile la aceste probleme“, arată liderii sindicali.

La 22 ianuarie 2013 Guvemul Romaniei a adoptat Hotararea nr. 22 privind stabilirea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru piata reglementata de gaze naturale. Acest act normativ a stabilit de fapt Calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate la gazele naturale din productia intema, preţul gazelor naturale crescând în primele trei luni ale acestui an cu circa 21% pentru consumatorii industriali. Pretul va continua sa creasca intr-un ritm mediu trimestrial de peste 12% pana la 01 octombrie 2014.

Lucian Cupu, liderul Sindicatului Liber Nitramonia – Rompiro din Făgăraş a declarat că sindicaliştii sunt nemulţumiţi de situaţiile care au apărut dupa apariţia prevederilor legale referitoare la gazele naturale:

”În primul rând această lege a gazelor naturale ne-a pus în situaţia să ne pierdem locurile de muncă la nivelul Făgăraşului. Au rămas doar 173 de oameni la Nitroporos Făgăraş din cauza acestei legii a gazelor naturale care are un calendar de creştere astfel încât în octombrie 2014 va fi o creştere de 160% faţă de ianuare 2013, dar şi datorită faptului că exportul a devenit o prioritate în detrimentul economiei naţionale şi a populaţiei. Consider că acest lucru este o trădare de ţară şi de neam, atâta timp cât astăzi în România, indiferent de preţul gazelor naturale nu există cotă de gaz doarece în aceste momente facem export şi înmagazinăm. Astăzi industria nu are de unde achiziţiona gaze naturale. Vor fi pierderi de locuri de muncă şi aşa cum scrie un banner de aici ne întrebăm şi noi: ce este de fapt USL-ul? Urmează sărăcie lucie."

"Din calculele efectuate prin aplicarea noilor preturi la gazele din productia interna a rezultat ca in unitatile de productie din domeniile metalurgiei, siderurgiei, constructiilor de masini, chimiei, sticlei, in care ponderea cheltuielilor cu gazele naturale reprezinta intre 30-75%, cheltuielile de productie vor depasi cu mult preturile de vanzare ale marfurilor pe piata concurentiala. De exemplu, in industria Constructiilor de Masini si in cea Metalurgica in care profitul mediu este cca. 5% din cifra de afaceri, cresterile pretului gazelor naturale vor conduce la eliminarea de pe piata a producatorilor romani, iesind din competitie pe motive de pret. In Industria Chimica, inca din lunile aprilie-mai 2013, cheltuielile de productie la ingrasaminte sunt deja mai mari decat pretul de piata al marfii. Pe masura cresterii pretului la gazele naturale costurile de productie se vor amplifica si mai mult, astfel ca niciun producator din chimie nu va mai putea rezista pe piata respectiva. Subliniem ca in industriile metalurgica (otel si aluminiu) precum si in cea chimica preturile sunt stabilite de piata la nivel mondial, cu alte cuvinte producatorii nu pot stabili pretul de vanzare in corelatie cu evolutia costurilor de fabricatie. Precizăm ca simultan cu cresterea pretului la gazele naturale, incepand cu 1 ianuarie 2013 au crescut preturile si la energia electrica cu circa 8% – prin cresterea tarifelor de transport si distributie – iar de la 1 aprilie 2013 au crescut si tarifele de transport la gazele naturale cu circa 5-6%."

"În concluzie, federaţiile semnarare solicită Guvernului României să stopeze calendarul aberant de creştere a preţurilor la gazele naturale pentru salvarea industriei româneşti şi a mii de locuri de muncă”, se precizează în comunicatul transmis de sindicate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor