Sile şi Nuţu Cămătaru au fost condamnaţi definitiv la 13 şi respectiv 6 ani de închisoare

Epoch Times România
11.05.2012

Vasile şi Ion Balint, cunoscuţi ca Sile şi Nuţu Cămătaru, rămân cu pedepsele de 13 şi respectiv şase ani de închisoare, a decis definitiv vineri Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei (ÎCCJ) în dosarul în care aceştia au fost judecaţi pentru trafic de persoane şi proxenetism.

 

Judecătorii instanţei supreme au menţinut în cazul fraţilor Balint sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti.

În cazul lui Vasile Balint judecătorii ÎCCJ au constat ca fiind executată în regim de detenţie perioada 2 mai 2004 - 19 decembrie 2011, şi au dedus-o din condamnarea de 13 ani. În urma deciziei, va fi scăzută din pedeapsă o perioadă de aproximativ şapte ani şi jumătate, urmând ca Sile Cămătaru să execute aproape cinci ani şi jumătare de detenţie.

În cazul fratelui său, Ion Balint, ÎCCJ a respins recursul, acesta rămânând cu pedeapsa şase ani de închisoare stabilită de instanţa de apel.

În 11 aprilie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a admis apelurile formulate de mai mulţi inculpaţi din dosar şi a redus în cazul lui Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, pedeapsa de la 15 la 13 ani de închisoare, iar în cazul lui Ion Balint, cunoscut ca Nuţu Cămătaru, de la 13 la şase ani pentru aceleaşi fapte, în timp ce pentru Dudiţă Silviu, zis "Fluturică", instanţa a redus pedeapsa de la 7 ani la 6 ani de închisoare.

Prin decizia instanţei, s-a dispus ridicarea sechestrului impus de procurori asupra unui imobil al lui Ion Balint situat în comuna Gruiu, sat Santu Floreşti, judeţul Ilfov, şi asupra imobilului deţinut de Vasile Balint în sectorul 5 al Capitalei, pe Calea Ferentari. De asemenea, s-a ridicat sechestrul şi asupra unui autoturism marca Mercedes, deţinut de Smaranda Stoica, cunoscută ca "Mimi Cămătăreasa", mama lui Ion şi Vasile Balint, şi asupra unui imobil din Bucureşti deţinut de sora acestora, Angela Stoica.

Tribunalul Bucureşti i-a condamnat, pe 3 februarie 2009 pe 33 de membri ai clanului Cămătaru la un total de 191 de ani de închisoare, Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, primind 15 ani, iar fratele său Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, 13 ani de închisoare, pentru trafic de persoane şi proxenetism.

Instanţa a dispus condamnarea lui Dudiţă Silviu la 12 ani închisoare, Stoica Angela (sora fraţilor Balint) - 12 ani, Stoica Smaranda, cunoscută ca Mimi Cămătăreasa - 3 ani cu suspendare, Rohat Bogdan - 10 ani, Alexandru Iacob - 3 ani cu suspendare. Din cei 34 de inculpaţi, doar Violeta Adriana Molodeţiu a fost achitată.

Sentinţele date de Tribunalul Bucureşti au fost atacate cu apel.

Membrii clanului Cămătaru au mai fost condamnaţi la ani grei de închisoare, într-un alt dosar de crimă organizată. Cei 34 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pe 20 aprilie 2007 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Fraţii Cămătaru sunt acuzaţi că în perioada 2002 - 2004 au iniţiat, constituit şi sprijinit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni pentru obţinerea de beneficii financiare sau materiale.

Procurorii susţin că, între 2004 - 2007 au fost înaintate instanţei peste 10 cauze penale în care fraţii Cămătaru, rude sau prieteni ai acestora au fost cercetaţi pentru proxenetism, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie, vătămare corporală gravă, constituirea şi apartenenţa la grup infracţional organizat, precum şi alte infracţiuni.

De asemenea, fraţii Nuţu şi Sile Cămătaru şi-au extins sfera de influenţă în cadrul lumii interlope din Bucureşti, având pretenţia să obţină beneficii materiale de pe urma oricăror activităţi infracţionale care erau derulate de membrii grupării sale ori de către persoanele care ajungeau să se afle sub controlul său.

Anchetatorii au mai stabilit că gruparea condusă de cei doi inculpaţi acţiona în zona proxenetismului şi a traficului de persoane, în cea a taxelor de protecţie, precum şi în sfera faptelor de tâlhărie, înşelăciune şi şantaj (inclusiv recuperări de datorii).

Conform procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), "urmare a influenţei câştigate pe parcursul timpului în lumea interlopă, fraţii Balint Ion şi Balint Vasile au ajuns să medieze conflictele existente între diverşi interlopi, întreţinând sau creând în unele situaţii conflicte de asemenea natură tocmai pentru a le putea ulterior media, activităţi de mediere pentru care, fără excepţie, le reveneau diverse sume de bani ori beneficii de altă natură".

"Între activităţile infracţionale derulate de inculpaţii Balint Ion şi Balint Vasile un rol semnificativ l-au avut faptele de exploatare a unor persoane de sex feminin care, din diverse motive (fie că au fost constrânse, racolate sau îndemnate în acest scop) au ajuns să practice prostituţia. Continuitatea manifestată în implicarea inculpaţilor în astfel de activităţi se datorează faptului că sumele de bani obţinute din exploatarea prostituatelor constituiau un venit sigur şi constant pentru aceştia, venituri la care nu doreau să renunţe şi care erau absolut necesare pentru satisfacerea modului extravagant de viaţă adoptat de inculpaţi", preciza Parchetul General, într-un comunicat de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor