Shell pleacă din Rusia. Anunţă că se va retrage din Nord Stream 2 şi din toate asocierile cu Gazprom

Benzinărie Shell în Los Angeles, SUA (Getty Images)
Andrei Popescu
01.03.2022

Compania petrolieră Shell a anunţat că va ieşi din asocierile sale cu compania rusă de stat Gazprom, la o zi după ce BP a precizat că va renunţa la pachetul său de acţiuni în compania petrolieră Rosneft, care e deţinută de Kremlin.

Shell a susţinut că va ieşi din toate participaţiile cu Gazprom şi entităţile afiliate, care au o valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari, relatează publicaţia The Guardian.

Vânzările planificate includ pachetul său de 27,5% din proiectul de gaze naturale lichefiate Sakhalin-2, participaţia de 50% într-un proiect de dezvoltare a câmpurilor Salym din vestul Siberiei şi participaţia de 50% într-un proiect de explorare în peninsula Gydan din nord-vestul Siberiei.

De asemenea, Shell a anunţat că va pune capăt implicării sale în proiectul gazoductului Nord-Stream 2, în care deţine un pachet de 10% în valoare de 1 miliard de dolari. Germania, care urmărea să îşi dubleze importurile sale de gaz rusesc prin acest gazoduct, a cerut recent suspendarea proiectului ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia.

“Suntem şocaţi de pierderile de vieţi omeneşti din Ucraina, pe care le deplângem, rezultate în urma unui act de agresiune militară fără sens ce ameninţă securitatea europeană”, a afirmat directorul general al Shell, Ben van Beurden.

Shell a mai transmis că personalul său din Ucraina şi alte ţări au lucrat împreună pentru a gestiona răspunsul companiei la criza locală. În plus, compania va lucra cu parteneri umanitari şi agenţii umanitare pentru a contribui la eforturile de ajutorare.

Întrebat dacă Guvernul britanic a făcut presiuni asupra companiilor Shell şi BP pentru a ieşi din Rusia, o sursă guvernamentală a declarat că miniştrii nu au făcut presiuni din moment ce companiile au fost hotărâte să se disocieze de regimul lui Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor