Seturile de ceai

Set pentru ceai
Set pentru ceai (Johanthan Tan)

Seturile chinezeşti antice de ceai sunt constituite în general din instrumentele utilizate pentru a alege, a produce, a stoca, a prepara şi a bea ceaiul. Cele patru elemente de bază pentru a face o ceaşcă bună de ceai sunt foarte importante în asigurarea atât a calităţii cât şi a gustului ceaiului. Acestea sunt ceaiul, apa, focul şi instrumentele, printre care un set de ceai de bună calitate este esenţial.

Setul de ceai include de obicei ceaşca, ceainicul, bolul, ceaşca mică, farfuria, tava şi alte ustensile, alese cu mare atenţie la detalii.

Forma unui set de ceai este adesea elegantă. În plus faţă de aspectul practic poate îmbunătăţi culoarea, aroma şi gustul ceaiului. În acelaşi timp, un set elegant de ceai este el însuşi un obiect de valoare estetică şi, prin urmare, este foarte preţuit din punct de vedere artistic. Aşa cum spune zicala: "Apa este mama ceaiului, iar setul de ceai este tatăl acestuia".

Originile şi materialele utilizate în producerea de seturi de ceai sunt diferite, delimitând categoriile seturilor de ceai: lut, porţelan, ceramică, sticlă, metal, bambus şi aşa mai departe. Printre acestea, seturile din lut şi din porţelan sunt cele mai bune, urmate de cele din sticlă şi din email. Seturile de ceai din lut au fost inroduse în uz încă de acum 2.400 de ani.

Setul de ceai Yixing din lut purpuriu este unic şi îşi are originea în oraşul Yixing din provincia chineză estică Jiangsu.

Caracteristica distinctivă a ceainicului Yixing este aceea că poate păstra culoarea iniţială, aroma şi gustul ceaiului pentru o lungă perioadă de timp. Ceea ce îi conferă unicitatea sunt cele trei caracteristici: ​​"ceaiul fiert în el are un gust bogat şi rafinat, nu se altereză şi nici nu îşi schimbă culoarea, îşi păstrează pe deplin aroma şi nu se acreşte cu uşurinţă în timpul verii".

Ceainicul de lut purpuriu este poros şi poate păstra aroma ceaiului în timpul producerii acestuia.

Realizarea unui ceainic este foarte delicată şi complicată, inclusiv selectarea materialelor, crearea unei baze, pictura şi apoi procesul de ardere. Niciun proces nu poate fi neglijat şi doar atunci se poate realiza un ceainic bun.

Potrivit legendei, un zidar a lăsat un ceainic Yixing pe acoperiş în timp ce termina repararea casei. Câţiva ani mai târziu, când s-a întors la casă să repare din nou acoperişul, a constatat că ceainicul era încă pe acoperiş şi culoarea, aroma şi gustul ceaiului din el nu se schimbaseră deloc.

Setul purpuriu de ceai Yixing are proporţii ale formelor minuţios elaborate, este colorat simplu şi are o structură pitorească. Cu cât este mai folosit cu atât mai elegantă devine culoarea şi cu atât mai bogată devine aroma ceaiului din el. În timp ce se toarnă apă clocotită în ceainic, aroma delicată a ceaiului învăluie încăperea.

Minunăţia ceainicului din lut purpuriu este faptul că acesta combină multe caracteristici artistice în structura sa, cum ar fi materialul, forma, stilul şi imprimarea recipientului, inscripţia, pictura, caligrafia, sculptura, cioplirea etc. Până în ziua de azi mulţi pictori şi caligrafi încă aleg să picteze şi să caligrafieze seturile de ceai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură