Lu Yu: un celebru cunoscător al ceaiului

Când vine vorba despre ceai, Lu Yu este o persoană importantă căreia trebuie să-i mulţumim. Pentru realizările sale, el a fost recunoscut ca Înţeleptul ceaiului timp de secole în istoria Chinei.

Lu Yu a trăit între 733 - 804 d.Hr., în dinastia Tang din China. Conform înregistrărilor, el a fost adoptat de un stareţ de la un templu de pe malul unui lac, unde Yu a fost găsit abandonat la vârsta de 3 ani.

Stareţul era un renumit călugăr Tang, care excela în cultura ceaiului. El l-a învăţat pe Lu Yu cum să cultive ceaiul, cum să aleagă ceaiul şi cum să facă ceaiul. Astfel, Lu Yu a devenit foarte interesat încă din copilărie de arta ceaiului.

Lu Yu a învăţat multe lucruri de la călugăr, inclusiv caracterele chinezeşti, literatură şi scripturi budiste. În ciuda faptului că a fost crescut la templu, Lu Yu nu a devenit călugăr. În schimb, el a devenit un intelectual educat şi bine informat. Cu toate acestea, el nu urmărea câştigurile materiale sau faima.

Pentru Lu Yu, ceaiul simboliza armonia şi unitatea misterioasă a universului. El şi-a dedicat viaţa artei ceaiului şi a adus o mare contribuţie la dezvoltarea ceaiului. Cartea sa, cunoscută sub numele de Cha Jing în chineză şi de Esenţa ceaiului în limba română, a devenit prima monografie despre ceai din lume.

Dependent de arta ceaiului, Lu Yu a acordat o atenţie deosebită şi apei din care se prepară ceaiul.

Se spune că intr-o zi pe Yu l-au vizitat nişte prieteni, cu care urma să bea un ceai împreună. "Am auzit că apa dintr-o zonă specială a râului Yangtze este cea mai bună pentru ceai", a spus un prieten. "Şi acum îl avem pe Lu Yu, cel mai faimos specialist în arta ceaiului. Ce coincidenţă minunată să avem două din cele mai bune lucruri aici. Este o oportunitate rară."

Prin urmare, a fost trimis un soldat să aducă apă, în timp ce Lu Yu pregătea setul de ceai pentru oaspeţii săi.

Curând, soldatul s-a întors cu apa, iar Lu Yu a folosit o lingură pentru a învârti partea de sus a apei.

"Aceasta este apă din râului Yangtze, dar nu din zona corectă. Nu ar trebui folosită apă de la malul râului Yangtze", a afirmat Lu Yu.

Îngrijorat, soldat a răspuns: "Am luat această apă personal, ba chiar am şi mai mulţi martori."

Lu Yu, nu i-a răspuns şi a răsturnat jumătate din apă. Apoi, el a folosit lingura pentru a învârti partea de sus a apei rămase şi a zis fericit, "Aceasta este apă din zona corectă a râului Yangtze."

"Când am luat apa şi am ajuns la malul râului Yangtze, barca s-a mişcat şi am vărsat-o", a mărturisit soldatul, fiind ruşinat. Doar jumătate din apă a mai rămas, aşa că am umplut cana cu apă de la malul râului Yangtze. Nu ştiam că poţi face diferenţa. Îmi cer sincer scuze."

Lu Yu a explicat soldatului cu un zâmbet că apa de la malul râului Yangtze conţine mai multă sare, nefiind bună pentru ceai. Lu Yu nu numai că l-a uimit pe soldat, dar şi pe toţi prietenii lui. Ei au fost foarte impresionaţi de abilitatea mistică a lui Lu Yu de a diferenţia apa.

Aceasta este partea a doua dintr-o serie de cinci părţi referitoare la acest subiect

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură