Serviciile secrete ucrainene: Transnistria nu reprezintă o mare ameninţare pentru Ucraina

Şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării ucrainean, Kirill Budanov
Şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării ucrainean, Kirill Budanov (Youtube - captură ecran)
D.B.
03.05.2022

Şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării, Kirill Budanov, consideră că Transnistria nu reprezintă o ameninţare majoră pentru Ucraina, deşi regiunea rămâne în continuare un factor de destabilizare pentru întreaga regiune, informează Ukrinform.

Răspunzând la întrebări despre Transnistria, Budanov a spus, într-un interviu acordat publicaţiei NV: "Nu am avut nicio reacţie. Aceasta nu reprezintă o ameninţare majoră. Dar este un factor de destabilizare pentru întreaga regiune: România, Moldova şi noi".

În opinia sa, Transnistria este o problemă militară uriaşă pentru Rusia. La urma urmei, acesta este un teritoriu pe care Rusia îl controlează în totalitate, dar de care nu are nicio apropiere, deoarece se învecinează cu Moldova şi Ucraina.

"Şi indiferent ce spun ei, nu pot realiza nimic serios acolo. Unităţile cu sediul în Transnistria sunt tot ce au acolo, adică aproximativ 1.300 de oameni. Acestea sunt trupele oficiale ruseşti din întreaga regiune. Cei mai mulţi dintre ei păzesc depozitele din satul Kolbasna. De asemenea, ei păzesc un centru radio în satul Maiac, iar în Tiraspol au sediu şi la Tiraspol", a declarat Budanov.

Comentând stările de spirit care domină în armata rusă, şeful serviciilor de informaţii ale apărării ucrainene a remarcat că forţele sunt complet demotivate.

"Cu toate acestea, există o verticală militară - ei au comandanţii lor şi vor fi obligaţi să execute ordinele. Fie că le place sau nu, există un ordin şi vor trebui să îl urmeze. Există diferite opţiuni. Prin urmare, moralul lor nu este important. Vor executa ordinul", a spus acesta.

În plus, potrivit lui Budanov, în armata rusă există un deficit de forţă de muncă. În special, un număr foarte mare de generali ruşi, personal de comandă superior "a coborât la comanda batalioanelor, iar în unele cazuri a companiilor".

În acest context, Budanov a remarcat că, dacă şeful Statului Major General al Forţelor Armate ale Rusiei, Valeri Gherasimov, a fost forţat să meargă pe linia frontului, "se pare că ceva s-a întâmplat acolo".

"Există un singur motiv - eşecul în implementarea planurilor de înaintare. Ocupaţia eşuează, sunt în întârziere. Aveau principalul termen limită - să finalizeze 'operaţiunea specială' până la 24 aprilie - dar au eşuat cu asta. Un alt termen era să încheie operaţiunea, cel puţin în ceea ce priveşte Donbasul, până la 9 mai. Dacă vor eşua şi aici, acest lucru va complica şi mai mult coloratura politică a întregului proces", a spus el.

Potrivit şefului serviciilor de informaţii, Putin nu-şi poate permite să piardă în faţa Ucrainei. Iar în acest scop, el trebuie să afirme că Rusia se confruntă cu un adversar serios, sugerând că "poate că vom pierde un pic, dar nu vom pierde în faţa Ucrainei".

După cum s-a raportat, la 1 mai, mai multe instituţii media au anunţat că şeful Statului Major General al Forţelor Armate ale Rusiei, Valeri Gherasimov, a fost rănit în apropiere de Izium. În acelaşi timp, oficialii ucraineni nu au confirmat rapoartele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor