Serviciile secrete americane afirmă că Iranul "nu construieşte o armă nucleară"

Agenţiile de informaţii americane au reafirmat că nu există nicio dovadă că Iranul dezvoltă arme nucleare sau că liderul suprem iranian Ali Khamenei a revenit asupra fatwah-ului său din 2003 care interzicea producţia de arme de distrugere în masă, transmite Zero Hedge.
„Serviciul de informaţii continuă să evalueze că Iranul nu construieşte o armă nucleară şi că liderul suprem Khamenei nu a autorizat programul de arme nucleare pe care l-a suspendat în 2003”, a declarat directoarea Serviciului naţional de informaţii, Tulsi Gabbard, în cadrul unei audieri a Comisiei pentru informaţii a Senatului.
Comentariile lui Gabbard s-au bazat pe evaluarea anuală a ameninţării, care este publicată de Biroul Directorului Serviciilor Naţionale de Informaţii (ODNI) cu contribuţia tuturor agenţiilor de informaţii din SUA. Raportul a remarcat faptul că au existat mai multe apeluri în interiorul Iranului pentru a anula interdicţia privind armele nucleare, care au crescut ca răspuns la agresiunea israeliană în regiune.
„În ultimul an, a avut loc o erodare a unui tabu de zeci de ani privind discutarea armelor nucleare în public, care a încurajat susţinătorii armelor nucleare în cadrul aparatului decizional al Iranului.
Khamenei rămâne decidentul final cu privire la programul nuclear al Iranului, inclusiv cu privire la orice decizie de a dezvolta arme nucleare”, se arată în raport.
Evaluarea ameninţării vine pe fondul creşterii sancţiunilor SUA şi a ameninţărilor cu acţiuni militare legate de programul nuclear al Iranului. Oficialii iranieni au respins ideea discuţiilor cu SUA în faţa „campaniei de presiune maximă” a preşedintelui Trump, dar au declarat că uşa este deschisă pentru negocieri indirecte.
Agitaţia cu privire la programul nuclear al Iranului se învârte în jurul îmbogăţirii unei părţi din uraniu la 60%, cel mai înalt nivel pe care Iranul l-a atins, dar încă mai mic decât nivelul de 90% necesar pentru obţinerea uraniului de calitate militară. Iranul a luat pentru prima dată măsura de a îmbogăţi la 60% ca răspuns la un atac de sabotaj israelian din 2021 împotriva instalaţiei sale nucleare de la Natanz, care a fost menit să saboteze negocierile dintre administraţia Biden şi Teheran.
Iranul este încă semnatar al Tratatului de neproliferare (TNP) şi a declarat Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) că nu va îmbogăţi uraniu peste nivelul de 60%.
Pe fondul creşterii ameninţărilor din partea SUA şi a Israelului cu privire la programul său nuclear, Iranul a subliniat recent că Israelul are un stoc secret de arme nucleare, iar programul său nuclear nu face obiectul inspecţiilor AIEA, deoarece Israelul nu este semnatar al TNP.