Şercan, după ce s-a lăsat cu condamnări în dosarul privind ameninţarea cu moartea: Mesajul primit era de o duritate foarte mare

Emilia Şercan
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)

Jurnalista Emilia Şercan a salutat condamnările fostului rector şi respectiv fostului prorector ai Academiei de Poliţie Adrian Iacob şi Mihail Marcoci, în dosarul vizând ameninţarea ei pentru a renunţa la investigaţiile vizând plagiatele de la şcoala păstorită de aceştia.

Deşi cei doi au primit, pe lângă pedeapsa principală - trei ani de închisoare cu suspendare şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii - şi alte pedepse complementare care sunt "dureroase", printre care interdicţia de a mai fi poliţişti şi de a ocupa funcţii de conducere, Şercan consideră însă că pedeapsa este prea blândă având în vedere gravitatea faptei: ameninţarea unui jurnalist care îşi exercita profesia. Condamnările celor doi nu sunt încă definitive şi pot fi atacate cu apel.

Contactată de Epoch Times, Şercan a rememorat momentul în care a primit ameninţări ca să renunţe la munca sa şi a precizat că mesajul de ameninţare primit la instigarea celor doi a fost atât de dur, că nici acum nu este pregătită psihologic să îl facă public.

"Dacă stăm să ne gândim la contextul în care am primit ameninţarea, aş spune că pedeapsa este una blândă, pentru că nu a fost cu executare. Este evident faptul că ameninţarea s-a produs în contextul în care eu îmi exercitam meseria de jurnalist, în contextul în care eu scriam despre plagiatele de la Academia de Poliţie, scrisesem despre faptul că teza de doctorat a rectorului de la Academie este şi ea plagiată.

Este evident că mie mi s-a cerut prin acel mesaj să opresc tot ceea ce făceam în acel moment, chiar aşa a sunat: "opreşte tot ce faci în acest moment, altfel urmează calvarul". Iar acel calvar era detaliat... Eu n-am făcut încă public conţinutul specific al ameninţării cu moartea şi încă nu sunt pregătită psihic să spun public ce conţine. Pentru că e un mesaj de o duritate foarte mare. Atunci, pe moment, n-am vrut să îl fac public pentru că am vrut să îmi protejez mama care încă trăia, acum sincer mă gândesc că nici eu nu sunt pregătită pentru a îl face public. În momentul în care voi fi pregătită, voi face mesajul de ameninţare public, deocamdată însă prefer să mă protejez pe mine.", a declarat Şercan pentru Epoch Times.

Întrebată dacă consideră că pedeapsa este de natură să-i descurajeze pe viitor pe cei care vor să ameninţe jurnalişti care îşi exercită profesia, Şercan a răspuns:

"Eu spun că, cumva pedeapsa este uşor echilibrată de faptul că există acele patru pedepse complementare prin care celor doi li se interzic o serie de drepturi, li se interzice să exercite profesia de poliţist, să ocupe o funcţie de conducere într-o instituţie publică, şi este chiar o interdicţie care spune că li se interzice să exercite funcţia sau profesia pe care o aveau şi de care s-au folosit pentru exercitarea funcţiei???? Asta înseamnă, în interpretarea mea, că nu mai au voie să fie cadre didactice universitare.", a precizat jurnalista.

Şercan a mai declarat că se aşteaptă ca cei doi să facă apel şi la fel şi DNA, având în vedere că procurorii au cerut pedeapsa cu executare pentru rector şi prorector.

"În momentul acesta evaluez şi eu împreună cu avocata mea dacă vom înainta şi noi apel la sentinţă", a mai punctat jurnalista.

Întrebată dacă a mai primit ameninţări similare după ce a depus plângere în acest dosar, jurnalista a negat.

"Cred că cei care poate s-ar fi gândit să facă ameninţări e posibil să dea un pas, doi înapoi pentru că au văzut că am tratat cu mare seriozitate ameninţarea. Cred că e important pentru întreaga breaslă că m-am dus la Poliţie imediat după ce am primit ameninţarea, că nu am tratat cu lejeritate povestea ci am tratat-o serios căci e o ameninţare serioasă, a dovedit-o inclusiv faptul că au fost condamnări, chiar dacă cu suspendare. Inclusiv poliţistul care a fost folosit pentru a-mi trimite mesajul de ameninţare a fost condamnat. Iar cei care l-au instigat pe poliţist au ajuns şi ei să fie condamnaţi.", a subliniat Emilia Şercan.

Nu în ultimul rând, în contextul în care de curând miniştrii de Interne şi cel al Educaţiei au anunţat desfiinţarea şcolilor doctorale de pe lângă Academia de Poliţie, Şercan a opinat că acest lucru s-a întâmplat şi datorită faptului că ameninţările primite de ea au fost făcute publice, ceea ce a atras şi mai puternic atenţia cetăţenilor asupra faptului că şcolile doctorale ale Academiei erau fabrici de plagiate.

"Eu cred că în momentul în care am primit ameninţarea a fost pecetluită cumva soarta Academiei de Poliţie. Cred că a fost doar o chestiune de timp de la momentul în care atenţia publică s-a îndreptat spre Academia de Poliţie pentru că eu am primit o ameninţare care îi lega pe şefii acesteia de ameninţare... cred că a fost doar o chestiune de timp până ce un ministru să îşi asume această reorganizare şi, mai ales, desfiinţarea şcolilor doctorale. Pentru că în anchetele mele şi după, am arătat că şcolile de doctorate de la AP sunt fabrici autentice de plagiat şi că plagiatul acolo era mai degrabă regula decât excepţia. Cred că în momentul în care au trimis mesajul de ameninţare ei au pecetluit soarta Academiei de Poliţie. E rău că nu s-a întâmplat mai devreme dar e bine totuşi că nu a mai trenat povestea asta.", a declarat Şercan.

Mai merită precizat că pe lângă pedepse, instanţa a decis ca Emilia Şercan să primească daune morale de 80.000 de lei care vor fi achitate în solidar de cei doi împreună cu Academia de Poliţie care e parte civilmente responsabilă în dosar.

Adrian Iacob şi Mihail Marcoci, fost rector şi respectiv fost prorector la Academia de Poliţie, au fost condamnaţi, luni, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare şi câte 120 de zile de muncă în folosul comunităţii în dosarul şantajării jurnalistei Emilia Şercan.

Sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Revenind la munca în folosul comunităţii, cei doi au fost condamnaţi să muncească fie la ALPAB (compania care se ocupă de curăţenia din parcuri şi lacuri), fie la Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare.

Reamintim că fostul rector al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" Adrian Iacob şi fostul prorector al instituţiei Mihail Marcoci au fost trimişi în judecată, miercuri, sub control judiciar, de procurorii DNA în dosarul în care Emilia Şercan a fost ameninţată cu moartea. Cei doi sunt acuzaţi de instigare la şantaj, iar presupusul lor complice - poliţistul Bărbulescu Gheorghe-Adrian, care a ameninţat-o efectiv pe jurnalista de investigaţii - şi-a recunoscut faptele.

Procurorii au dispus în cazul lui Bărbulescu disjungerea cauzei în vederea încheierii unui acord ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei. Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti, cu propunerea de a se menţine măsurile preventive dispuse în cauză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne