Şerban (Volksbank): Estimăm că rata de creştere a creditelor neperformante va scădea de 5 ori în 2012
Volksbank România estimează până la finalul acestui an o reducere a ratei de creştere a creditelor neperformante, la aproximativ 2-3 milioane de euro pe lună, de cinci mai puţin decât la începutul anului, a declarat, pentru NewsIn, vicepreşedintele băncii, Sorin Şerban.
”Ne aşteptăm ca rata de creştere a creditelor neperformante să scadă de 5 ori în 2012, undeva la 2-3 milioane de euro pe lună, ceea ce reprezintă 1 la mie din portofoliul total de credite, de 2,9 miliarde euro. Sunt încă vremuri dificile, în 2012 înregistrăm creştere economică minimă, depreciere leu/euro şi în continuare o depreciere a garanţiilor. Toţi aceştia sunt factori care contribuie la neplată. Noi în 2012 am bugetat creştere de credite neperformante”, a spus Sorin Şerban.
"Avem însă o rată de migrare foarte mare în diferite intervale de zile de întârziere. Chiar dacă pe net avem o rată mică de neperformante, avem rate mari de migrare de la un interval la altul, de exemplu credite care întră în categoria celor neperformante şi ulterior ajung la zi. Asta pentru că încercăm să ţinem aproape de client şi găsim soluţii amiabile de restructurare. Există chiar clienţi care după ce ajung în faza de executare silită plătesc ajungând la zi", a explicat vicepreşedintele Volksbank România.
El a spus că există perioade în care se pot înregistra creşteri ale clienţilor restanţi mai ales în preajma sărbătorilor şi vara. "E vizibil că mulţi clienţi au bugetul sub presiune. A plăti creditul cu întârziere este pentru unii clienţi un mod de a te împrumuta", a spus Şerban.
De asemenea, el a declarat că factorul cel mai important care poate influenţa restanţele îl reprezintă gradul de acoperire cu garanţii şi că programul Prima Casă ajuta foarte mult la menţinerea valorii garanţiilor.
"Ca şi soluţii pentru cei cu probleme avem perioadă de graţie la principal, la dobândă parţială sau totală. Avem unii clienţii care sunt în incapacitate de plată şi atunci pentru o perioadă de timp pot beneficia de graţie totală. Până acum au beneficiat de soluţii de restructurare 10% dintre clienţi, respectiv 16% din total portofoliu. Am fost nevoiţi să restructuram clienţii de mai multe ori în funcţie de diminuarea veniturilor, dar graţiile sunt soluţii temporare. Prin restructurare îi restabilim clientului credibilitatea la Biroul de Credit. Pe termen lung totuşi clientul trebuie să-şi rezolve problema", a explicat Sorin Şerban.
Clienţii care nu mai pot plăti ratele la credit pot ajunge în procedura de executare silită. După întârzierea la plata creditului mai bine de 90de zile, banca decide în termen de trei luni care este soluţia pentru datornic.
"Executarea silită a fost întârziată în 2012 de desfiinţarea executorilor bancari. Am fost nevoiţi să mutăm dosarele la executorii judecătoreşti. Acest proces a întârziat cu aproximativ patru luni procesul de executare. În prezent, aproximativ 5% din clienţii persoane fizice sunt în curs de executare silită ", a mai spus Sorin Şerban.
Volksbank a intrat pe piaţa din România în 2000. În prezent, Volksbank România este una din cele mai mari zece bănci de pe piaţa locală, cu active de 4 miliarde de euro şi o reţea de 135 de unităţi, extinsă la nivelul întregii ţări.
Începând din 2010, strategia băncii s-a modificat, iar Volksbank România este în curs de repoziţionare ca bancă universală, care acordă atenţie egală activităţilor de economisire, cât şi celor de creditare şi se adresează atât clienţilor companii, cât şi clienţilor persoane fizice. Începând din octombrie 2011, controlul asupra Volksbank România a fost transferat către vehiculul VBI Beteiligungs GmbH.