Senatul României a decis: Persoanele condamnate penal pot candida la Preşedinţie
alte articole
Proiectul de lege care impunea persoanelor condamnate penal definitiv interdicţia de a candida la Preşedinţia României a fost respins luni de Senat, urmând să intre acum în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
S-au înregistrat 30 de voturi "pentru" şi 60 "împotriva" proiectului de lege - semnat de mai mulţi parlamentari PNL şi USR - care viza modificarea şi completarea Legii nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României.
În expunerea de motive, parlamentarii de la PNL şi USR au remarcat că, în lumina deciziei Curţii Constituţionale privind Legea 90/2001 care le interzice persoanelor condamante definitiv să facă parte din Guvernul României, este imperios necesar ca legislaţia română să aibă astfel de prevederi şi în ceea ce priveşte posibilitatea de a candida la funcţia de preşedinte al României.
"Ţara noastră este unul din puţinele state din Europa în care legislaţia nu cuprinde o restricţie clară în acest sens. De altfel, nu numai ţări de pe continentul european au restricţii legate de posibilitatea de a candida pentru orice tip de funcţie publică în urma unei condamnări definitive, ci şi state precum Canada, Israel, Australia etc. Lipsa de coerenţă legislativă în stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective şi general valabile pentru ocuparea funcţiilor aparţinând celor trei puteri organizate în cadrul democraţiei constituţionale este evidentă, iar acest lucru poate aduce atingere principiului echilibrului puterilor în stat. Parlamentul are obligaţia de a respecta principiile constituţionale şi de a pune în acord legislaţia cu deciziile CCR", au argumentat iniţiatorii.
În acest sens, cei de la PNL şi USR susţin că proiectul lor de lege "vine în întâmpinarea dorinţei legitime a cetăţenilor României de a fi reprezentaţi de persoane fără probleme penale şi astfel de a face un pas înainte în lupta împotriva corupţiei".