Senatul adoptă legea prin care, în lipsa unui acord, Parlamentul decide şeful delegaţiei la Consiliu

Epoch Times România
25.06.2012

Parlamentul adoptă mandatul reprezentatului României la Consiliul European şi în cazul în care prim-ministrul şi şeful statului nu ajung la un acord privind cine va participa la întâlnire, şeful delegaţiei României va fi ales de Parlament, potrivit unui proiect de lege adoptat luni în plenul Senatului.

Senatorii a adoptat luni cu 72 de voturi “pentru”, 17 voturi “contra” şi două abţineri proiectul de lege privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.

“Conducătorul delegaţiei României la reuniunile Consiliului European este preşedintele României sau primul-ministru al Guvernului României. Stabilirea conducătorului delegaţiei României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între Guvernul României şi Instituţia Prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii. În situaţia în care acordul prevăzut la alin. (2) nu se realizează în termen, Parlamentul, în şedinţa comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegaţiei României la respectiva reuniune a Consiliului European”, scrie în articolul 19 din lege.

“Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului, în termen de minim 7 zile lucrătoare, înainte de data reuniunii Consiliului European, propunerea de mandat pe care delegaţia României intenţionează să o prezinte”, se mai arată în lege.

De asemenea, proiectul legislativ prevede că “înaintea reuniunii Consiliului European, Parlamentul adoptă mandatul”. “În cazul în care conducătorul delegaţie delegaţiei României susţine altă poziţie decât cea primită prin mandat, Guvernul va motiva, în scris respectiva poziţie'', precizează articolul 20.

Senatul este Cameră decizională în cazul acestui proiect de lege. Legea a trecut tacit de Camera Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor