Senator român va cere Bucureştiului să asigure redobândirea cetăţeniei române în 30 de zile

Acţiunile organizaţiilor unioniste de pe ambele maluri ale Prutului care cer reunificarea celor două state româneşti nu au trecut neobservate. La Bucureşti au apărut voci care cer parlamentarilor să micşoreze termenul de redobândire a cetăţeniei româneşti până la 30 de zile.
Paşaport Uniunea Europeană România
Paşaport Uniunea Europeană România (Epoch Times România)

Senatorul român Viorel Badea va înainta, imediat după ieşirea din vacanţă a parlamentarilor de la Bucureşti un proiect de lege care să asigure redobândirea cetăţeniei române în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii.

Decizia a fost anunţată la Chişinău, în cadrul şedinţei Biroului Politic al PNL din România în Republica Moldova, la care au participat şi senatorul Viorel Badea, prim-vicepreşedintele PNL Diaspora Victor Ionescu şi secretarul general al PNL Diaspora, Marian Zlotea, se menţionează într-un comunicat de presă emis de liberali, conform infoprut.ro.

Procedura parlamentară vine ca urmare a consultărilor cu organizaţia PNL Republica Moldova şi reprezentanţii societăţii civile de pe malul stâng al Prutului, a reclamaţiilor referitoare la procesul greoi de redobândire a cetăţeniei române şi a modului în care se încearcă anularea consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov.

„Considerăm această iniţiativă necesară şi firească, respectiv un act de reparaţie morală justificată”, menţionează sursa citată.

De la începutul anului 2016 şi până în luna iunie au fost depuse peste 50.000 de cereri pentru dobândirea cetăţeniei române, informează Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie. În 2015, aproape 82.000 de persoane au solicitat cetăţenia română, cele mai multe fiind din Republica Moldova.