Senat: Şoferii vor putea contesta amenzile de circulaţie la judecătoria de pe raza localităţii unde domiciliază
Senatorii Puterii din Comisia pentru administraţie publică au întocmit, marţi, un raport de admitere cu amendamente pentru propunerea legislativă care modifică Codul Rutier, în sensul că cetăţenii cu domiciliul stabil pe teritoriul României vor putea contesta amenzile de circulaţie la judecătoria de pe raza localităţii unde domiciliază.
Potrivit propunerii de lege, cetăţenii vor avea la dispoziţie 15 zile pentru a contesta amenda primită.
Până la acest moment, contestarea proceselor verbale de contravenţie se putea face numai la judecătoria de pe raza localităţii unde a fost constatată contravenţia.
Preşedintele Comisiei pentru administraţie din Senat, Marius Necula (PDL), a declarat că Poliţia Română a dovedit că are profesionalismul necesar pentru a face "un pas către cetăţean pentru a înlesni viaţa şoferilor, care nu este deloc una uşoară".
Potrivit acestuia, aproximativ 90% dintre procesele în care participanţii la trafic contestă amenzile care le-au fost aplicate de către agenţii de circulaţie sunt câştigate de Poliţia Română, "rămânând şanse mici ca cetăţeanul să poată câştiga în instanţă".
"Cred că decizia Guvernului (care nu a susţinut adoptarea propunerii de lege - n.r.) este influenţată de decizia ministerului de resort şi, în speţă, a Poliţiei Române şi a Poliţiei Rutiere. Normal că pentru Poliţie şi pentru minister este mult mai comod ca lucrurile să se petreacă ca şi până acum, ei să întocmească acele amenzi de contravenţie, iar cetăţeanul să alerge prin ţară. Sistemul lor este la nivel naţional, sunt foarte bine puşi la punct şi cred că e cazul să facă acest pas către cetăţean. Cetăţeanul care, să zicem, s-a dus în concediu şi a luat patru amenzi, se întoarce acasă şi în acel termen de 15 zile face contestaţia la judecătoria de pe raza localităţii unde domiciliază. Acesta este şi textul amendamentului care a completat legea ca cetăţenii să fie cu domiciliul stabil în România", a declarat Marius Necula.
În textul propunerii de lege se prevede faptul că "împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă îşi are domiciliul contravenientul".
Membrii Comisiei au adoptat amendamentul prin care se impune condiţia ca domiciliul cetăţenilor care fac astfel de contestaţii să fie pe teritoriul României.
În expunerea de motive este amintit faptul că, în prezent, contestarea proceselor verbale de contravenţie este "mult îngreunată de faptul că plângerile se pot depune doar la judecătoria din circumscripţia unde s-a săvârşit contravenţia".
"În cazul amenzilor de circulaţie, această procedură îngreunează foarte mult sarcina şoferilor. De exemplu, contestarea amenzilor pentru circulaţia pe drumurile publice fără rovinietă este aproape imposibilă. Astfel, în practică întâlnim situaţii în care conducătorii autovehiculelor, care din diverse motive nu şi-au achitat rovinieta, primesc zeci de procese verbale, care le sunt aduse la cunoştinţă după o perioadă foarte lungă de timp de la prima constatare a încălcării legii, iar procesele verbale sunt emise de agenţi din diferite judeţe. În această situaţie, proprietarul autovehiculului va trebui să conteste procesele verbale la judecătorii din mai multe judeţe", se arată în documentul amintit.
Propunerea de lege, care modifică OUG 195/2002, a fost iniţiată de senatorii Gheorghe Bălan, Trifon Belacurencu, Sorin Lazăr (PSD), Petru Filip, Marius Necula, Tiberiu Prodan (PDL), Emilian Frâncu, Romeo Nicoară (PNL), Tiberiu Gunthner (UDMR) şi Constantin Cibu (UNPR).
Legea are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.