Senat: Raport de respingere pentru acordarea unui pachet alimentar pentru elevi şi preşcolari
Senatorii Puterii din Comisia pentru administraţie au întocmit, marţi, un raport de respingere propunerii legislative privind acordarea unui pachet alimentar pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, precum şi pentru preşcolari.
Potrivit propunerii de lege, iniţiată de deputaţii PDL, pachetul alimentar ar fi avut stabilită o limită valorică zilnică de 1,17 lei( elev, respectiv preşcolar.
"Limita valorică cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitarea acestora, după caz. Limitele valorice zilnice pentru un elev, respectiv pentru un preşcolar, se actualizează prin Hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor", se arată în documentul citat.
Potrivit iniţiatorilor, pentru aplicarea acestei legi Guvernul ar fi trebuit să acorde sume defalcate din "unele venituri ale bugetului de stat" către bugetele locale şi judeţene, iar autorităţile locale ar fi repartizat sumele aferente pachetului alimentar unităţilor de învăţământ.
De asemenea, este menţionat faptul că părinţii, tutorii, împuterniciţii legali ai elevilor îşi pot exprima, în scris, opţiunea de a renunţa la dreptul de a beneficia de pachetul alimentar.
În expunerea de motive a propunerii legislative se precizează faptul că după nouă ani de implementare programul guvernamental "Laptele şi cornul" "tinde să nu mai corespundă realităţilor actuale, să nu îşi mai atingă obiectivele scontate".
"Programul neglijează, pe lângă componenta nutriţională, şi dimensiunea educativă. Pe lângă caracterul nutriţional, programele alimentare din şcoli trebuie să aibă un caracter educativ, care să încurajeze un mod de viaţă sănătos şi obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă, astfel contribuind la combaterea obezităţii în rândul copiilor, fenomen care a luat amploare la nivelul Uniunii Europene în ultimii ani. Programul "Laptele şi cornul" a devenit un program ineficient, atât din punct de vedere legislativ, dar şi din perspectivă nutriţională şi educativă", se arată în expunerea de motive.
Legea are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.