Senat: Daniel Funeriu a primit lecţii de gramatică de la senatorul Georgică Severin

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel Funeriu, a fost admonestat, marţi, de mai mulţi senatori, începând cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, pentru modul de adresare în plenul acestei camere legislative şi a fost corectat după ce a afirmat că substantivul coleg are genul neutru.

Senatorul PSD Petre Daea i-a reproşat ministrului Educaţiei că, în formula de început a discursului rostit de la Tribuna Senatului, s-a adresat, în mod "eronat" cu apelativul "stimaţi colegi" senatorilor, pentru ca, ulterior, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, să-i solicite să "intre într-un dialog civilizat şi constructiv cu instituţia Senatului".

Mircea Geoană a remarcat că, între Senat şi ministerul condus de Funeriu a existat şi continuă să existe "un război de comunicare", reamintindu-i că, la dezbaterile din această cameră legislativă, are calitatea de invitat.

"Adresez apelul meu insistent de a înţelege că, în Senat, sunteţi invitatul nostru şi că nu se aplaudă când o replică dată unui senator ne convine sau nu ne convine (...)Încercaţi să intraţi într-un dialog civilizat şi constructiv cu instituţia Senatului", a spus Geoană.

În replică, Daniel Funeriu a spus că a încercat doar "să participe la destinderea atmosferei din Senat", subliniind totodată că intervenţia sa a fost una tehnică şi nu de natură politică.

"Mi-am cântărit şi am încercat să-mi cântăresc foarte bine cuvintele cu apelativul coleg şi am să vă spun de ce. La începutul acestei şedinţe (...) aţi chemat la un alt tip de dialog. Am considerat, întotdeauna că, în Senatul României se acţionează pentru binele învăţământului de aceea mi-am permis şi am încercat să particip tocmai la destinderea acestei atmosfere şi tocmai de aceea intervenţia mea a fost mai mult tehnică decât una politică(...)", a afirmat Funeriu.

El a ţinut să precizeze, de asemenea, că potrivit Dicţionarului explicativ al limbii române, cuvântul coleg este neutru.

"Putem să dăm foarte multe lecţii de gramatică, puteţi da lecţii de foarte multe lucruri, eu nu o să-mi permit acest lucru, îmi voi permite doar să spun că, în limba română, conform DEx, cuvântul coleg este neutru, nu este deloc feminin", a afirmat ministrul educaţiei.

Senatorul PSD Georgică Severin l-a corectat, însă, subliniind că "nu se poate abţine să facă acest lucru".

"Totuşi, suntem în Senatul României şi avem pretenţii. Coleg este de genul masculin - un coleg, doi colegi. Totuşi...", i-a spus senatorul PSD ministrului Educaţiei.