Şeful Poliţiei Judeţene Cluj, reţinut de procurorii DNA. Ce acuzaţii i se aduc

Directia Nationala Anticoruptie - DNA (Epoch Times România)
Loredana Diacu
17.06.2024

Procurorii DNA au anunţat, luni seara, reţinerea şefului IPJ Cluj, Mihai Rus, alături de un alt comisar şef şi de doi agenţi de poliţie. Mihai Rus este nepotul fostului ministru de interne, Ioan Rus.

Comunicatul vine în contextul în care, anterior, în presă a apărut informaţia că la sediul Poliţiei Cluj au loc percheziţii de amploare, vizat fiind, printre alţii, şi chestorul Mihai Rus. Potrivit Realitatea, care citează surse, acesta este acuzat că a făcut presiuni asupra subalternilor pentru a comite ilegalităţi.

De asemenea, vizată ar fi fost şi Poliţia rutieră. Este vorba despre un dosar de fapte de corupţie legate de activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj şi a poliţiştilor rutieri, au declarat surse judiciare pentru televiziunea citată. Sursele au menţionat că este vizat chiar şeful IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus. Acesta ar fi făcut presiuni asupra subalternilor pentru a comite o ilegalitate. Mai precis, acesta i-ar fi determinat pe subalterni să nu-i suspende permisul de conducere.

Redăm comunicatul DNA

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 588/VIII/3 din 17 iunie 2024, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 iunie 2024, a suspecţilor:

RUS MIHAI, chestor de poliţie şi şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),
- fals în declaraţii,

ROTAR AURELIAN MIRCEA, comisar şef de poliţie şi şef al Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),
- complicitate la fals în declaraţii,
- omisiunea sesizării,

PAŞCA IOAN-RAUL, agent principal de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârşirea a 2 (două) infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MUREŞAN CĂTĂLIN-CLAUDIU, agent principal de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanţele procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În data de 29 aprilie 2024, suspectul Rus Mihai, în calitatea menţionată mai sus, ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte şi suspecţii Mureşan Cătălin-Claudiu şi Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins cu aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h.

În acest context, suspectul Rus Mihai împreună cu ceilalţi poliţişti cercetaţi în prezenta cauză ar fi stabilit o modalitate prin care conducătorului auto să nu i se aplice sancţiunea contravenţională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispoziţiilor legale.

Concret, în urma discuţiilor purtate s-ar fi hotărât ca suspectul Rus Mihai să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi şi făcut în data de 22 mai 2024), iar agentul constatator, Paşca Ioan-Raul, să nu aplice sancţiunea contravenţională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripţie. De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca suspectul Rus Mihai să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliţie Paşca Ioan-Raul în contextul de mai sus.

Suspecţilor Rus Mihai, Rotar Aurelian Mircea, Paşca Ioan-Raul şi Mureşan Cătălin-Claudiu li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor