Şeful Pentagonului: Rusia, una dintre principalele ameninţări pentru securitatea SUA

În cadrul unei audieri a Comitetului pentru Servicii Armate din Senatul american, şeful Pentagonului a inclus Rusia şi China pe lista principalelor ameninţări la adresa securităţii SUA.
Secretarul de american al apărării Ashton Carter.
Secretarul de american al apărării Ashton Carter. (Captură Foto)

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a numit Rusia una dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii Statelor Unite, a raportat vineri agenţia rusă de ştiri RIA Novosti.

Carter a identificat cinci provocări majore pe care le înfruntă armata americană – Rusia, China, Coreea de Nord, Iranul şi terorismul – în cadrul unei audieri a Comitetului pentru Servicii Armate din Senatul SUA. În timpul audierii s-a discutat bugetul american al apărării pentru 2017.

Carter a plasat Rusia în fruntea acestei liste.

“Mediul securităţii actuale este foarte diferit de cum era în urmă cu 25 de ani. Situaţia necesită noi acţiuni şi noi investiţii”, a fost citat Carter de RIA Novosti.

Carter s-a referit la Rusia şi China ca “rivali care au dezvoltat şi continuă să dezvolte sisteme militare care ameninţă poziţia SUA în unele zone”, a raportat RIA.

Pentagonul a cerut un buget militar de 582,7 miliarde de dolari, dintre care 58,8 miliarde vor fi folosiţi pentru a finanţa operaţiuni militare în străinătate.

Luna trecută, Carter a luat cuvântul la Economic Club of Washington, discutând despre necesitatea remodelării cheltuielilor prioritare pentru a se reflecta un nou mediu strategic marcat de creşterea influenţei Rusiei pe scena globală şi de extinderea grupului jihadist Statul Islamic.