Şeful ONU consideră că uciderile şi distrugerile din Gaza sunt cele mai grave pe care le-a văzut vreodată

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres (Getty Images)
Redacţia
10.09.2024

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat luni că Organizaţia Naţiunilor Unite s-a oferit să monitorizeze orice încetare a focului în Gaza şi a cerut să se pună capăt celor mai grave ucideri şi distrugeri pe care le-a văzut în mandatul său de peste şapte ani, transmite AP.

Guterres a declarat într-un interviu acordat The Associated Press că este „nerealist” să se creadă că ONU ar putea juca un rol în viitorul Gazei, fie prin administrarea teritoriului, fie prin furnizarea unei forţe de menţinere a păcii, deoarece este puţin probabil ca Israelul să accepte un rol al ONU.

Dar el a spus că „ONU va fi disponibilă pentru a sprijini orice încetare a focului”. Organizaţia Naţiunilor Unite are o misiune militară de monitorizare în Orientul Mijlociu, cunoscută sub numele de UNTSO, din 1948, iar „din partea noastră, aceasta a fost una dintre ipotezele pe care le-am pus pe masă”, a afirmat el.

„Desigur, vom fi pregătiţi să facem tot ceea ce comunitatea internaţională ne-a cerut”, a spus Guterres. „Întrebarea este dacă părţile o vor accepta şi, în special, dacă Israelul o va accepta”.

Invazia Israelului în Gaza, declanşată de atacurile Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, durează deja de 11 luni, cu discuţii recente de încetare a focului care nu au reuşit să ajungă la un progres, iar violenţele din Cisiordania au atins noi cote maxime.

Subliniind urgenţa unei încetări a focului acum, Guterres a declarat: „Nivelul de suferinţă la care asistăm în Gaza este fără precedent în mandatul meu de secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Nu am mai văzut niciodată un asemenea nivel de moarte şi distrugere, aşa cum vedem în Gaza în ultimele câteva luni”.

Războiul a ucis peste 40.900 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Ministerul, care face parte din guvernul Hamas din Gaza, nu face diferenţa între combatanţi şi civili în bilanţul său, deşi spune că aproximativ jumătate dintre cei ucişi au fost femei şi copii. Israelul afirmă că cel puţin 17.000 de militanţi se numără printre morţi.

Războiul a provocat distrugeri imense şi a strămutat aproximativ 90% din populaţia de 2,3 milioane de locuitori din Gaza, adesea de mai multe ori.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a reacţionat la comentariile lui Guterres spunând: „Este dezamăgitor să vedem că ONU pledează pentru o încetare a focului fără să menţioneze ostaticii şi fără să condamne Hamas”.

„O încetare a focului nu poate avea loc - şi nu va avea loc - atât timp cât ostaticii noştri răpiţi la 7 octombrie rămân în captivitate în Gaza”, a afirmat el într-o declaraţie. „Solicit Consiliului de Securitate al ONU să se întrunească de urgenţă şi să condamne Hamas în termenii cei mai fermi posibili şi să ceară eliberarea tuturor celor 101 ostatici din Gaza”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi guvernul său au acuzat ONU că este anti-Israel şi au criticat puternic operaţiunile umanitare ale ONU în Gaza, inclusiv acuzând lucrătorii ONU de colaborare cu Hamas. De asemenea, acesta şi-a exprimat scepticismul cu privire la misiunile de menţinere a păcii, afirmând că numai Israelul se poate proteja.

Confruntat cu proteste în ţară şi cu o urgenţă tot mai mare din partea aliaţilor, Netanyahu a respins presiunile pentru un acord de încetare a focului şi a declarat că „nimeni nu-mi va ţine predici”.

Privind dincolo de un acord, Guterres a subliniat că o soluţie cu două state la conflictul israeliano-palestinian vechi de decenii nu este doar viabilă, „este singura soluţie”.

Statele Unite şi alte ţări sprijină crearea unui stat palestinian în teritoriile capturate de Israel în războiul din Orientul Mijlociu din 1967, însă Netanyahu, care conduce cel mai conservator guvern din istoria Israelului, s-a opus apelurilor pentru o soluţie cu două state.

Guterres a întrebat retoric dacă alternativa este viabilă.

„Înseamnă că aveţi 5 milioane de palestinieni care trăiesc acolo fără niciun drept într-un stat”, a spus el. „Este posibil? Putem accepta o idee similară cu ceea ce am avut în Africa de Sud în trecut?”

El se referea la sistemul de apartheid al Africii de Sud din 1948 până la începutul anilor 1990, când populaţia albă minoritară a marginalizat şi segregat persoanele de culoare, în special negrii.

„Nu cred că poţi avea două popoare care să trăiască împreună dacă nu au o bază de egalitate şi dacă nu au o bază de respect - respect reciproc al drepturilor lor”, a spus Guterres. „Aşadar, soluţia celor două state este, în opinia mea, o necesitate dacă dorim să avem pace în Orientul Mijlociu”.

Palestinienii au distribuit un proiect de rezoluţie a ONU prin care cer Israelului să pună capăt „prezenţei sale ilegale” în Gaza şi Cisiordania în termen de şase luni. Rezoluţia propusă de Adunarea Generală urmează unei decizii luate în iulie de cea mai înaltă instanţă a Naţiunilor Unite, care a declarat că prezenţa Israelului în teritoriile palestiniene este ilegală şi trebuie să înceteze.

În cadrul interviului amplu, şeful ONU a prezentat un tablou global sumbru, spunând: „Lumea noastră este într-o dezordine totală - aş spune chiar în haos total”.

Conflictele se extind, iar cele mai dramatice, cum ar fi cele din Ucraina şi Gaza, nu au un sfârşit în vedere, a spus el. Schimbările climatice au efecte devastatoare, iar inteligenţă artificială se dezvoltă fără garduri de protecţie serioase.

În acelaşi timp, a spus Guterres, „vedem inegalităţi dramatice” şi ţări în curs de dezvoltare care se luptă, multe scufundate în datorii şi fără resurse pentru educarea copiilor sau pentru a furniza infrastructura de bază.

Guterres a declarat că recenta incursiune a Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia arată că războiul, aflat acum în al treilea an, nu se va încheia rapid sau uşor.

„Situaţia din Ucraina este blocată şi nu văd o încetare a focului în viitorul imediat”, a spus el.

Secretarul general a mai spus că operaţiunile umanitare ale ONU sunt în criză deoarece nevoile au crescut dramatic „odată cu proliferarea conflictelor, proliferarea dezastrelor naturale, cu schimbările climatice care avansează rapid”. Dar finanţarea nu a crescut.

Din păcate, priorităţile liderilor lumii „nu corespund nevoilor reale ale omenirii în momentul de faţă”, a specificat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor