Şeful NATO: Comasarea militară în zona Baltică “va preveni un conflict”

Discutând cu Angela Merkel, şeful NATO a declarat că alianţa militară vestică îşi consolidează flancul din Baltica pentru a preveni un conflict cu Rusia. Stoltenberg neagă faptul că NATO s-ar afla într-un “nou Război Rece” cu Moscova.
Cancelarul german Angela Merkel discută cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în Berlin, 2 iunie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.06.2016

“Nu ne consolidăm apărarea colectivă pentru a provoca un conflict ci pentru a preveni unul”, a declarat joi jurnaliştilor în Berlin secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

“Nu dorim o confruntare cu Rusia. Din contră, dorim o relaţie mai constructivă cu Rusia. Nu ne aflăm într-un nou Război Rece”.

Recent, membrii NATO şi-au amplificat prezenţa militară în Polonia şi mai înspre est, după ce Estonia, Letonia şi Lituania au declarat că percep o ameninţare la adresa teritoriilor lor după anexarea peninsulei ucrainene Crimee de către Rusia în martie 2014.

Discutând de această situaţie tensionată, cancelarul german Angela Merkel a declarat că o întâlnire a Consiliului NATO-Rusia înainte de un Summit al alianţei în Varşovia în luna iulie ar putea ajuta la clarificarea unor lucruri.

“Ar fi de dorit să avem un Consiliu NATO-Rusia doar ca parte a unei iniţiative ONU.

Cei doi oficiali au discutat de asemenea despre posibila întâlnire înainte de Summit”, a declarat Merkel la o conferinţă de presă comună cu Stoltenberg, adăugând că Germania este pregătită pentru o implicare intensivă în regiunea Baltică.

Terorismul şi refugiaţii

Merkel şi Stoltenberg au discutat de asemenea despre abordarea problemei crizei refugiaţilor şi a terorismului în timpul întâlnirii. Cancelarul german a susţinut că Irakul a făcut apel la pregătirea trupelor sale, un lucru pe care NATO este pregătit să îl ofere.

Stoltenberg a adresat instabilitatea din Libia, susţinând că NATO este pregătită “să ajute noul guvern din Libia, dacă acesta doreşte un astfel de lucru”. Totuşi, alianţa ar putea ajuta Libia prin desfăşurarerea de soldaţi NATO în Marea Egee şi mai departe pentru a lupta cu traficanţii de imigranţi. Stoltenberg a declarat că NATO ar putea şi ar trebui să facă mai mult în privinţa rezolvării crizei europene a refugiaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor