Şeful MI5 atenţionează că o grupare din Siria ar putea lansa atentate în Occident

Grupuri de rebeli înarmaţi
Grupuri de rebeli înarmaţi (STR / AFP / Getty Images)

Directorul general al MI5 din Marea Britanie, Andrew Parker, a atenţionat joi, la o zi după atentatul terorist de la sediul unei publicaţii pariziene, că o grupare islamistă extremistă din Siria planifică ”atentate de mare amploare” în Occident.

De la Londra, şeful serviciului britanic de informaţii interne a subliniat că există posibilitatea ca militanţii islamişti care luptă în Siria să ia parte la acest fel de atacuri.

Andrew Parker a explicat că Statul Islamic, o grupare care a ocupat teritorii semnificative în Irak şi Siria, reprezintă cea mai mare ameninţare pentru Occident.

Confruntată cu o ofensivă militară din partea unei coaliţii militare conduse de Statele Unite, gruparea teroristă Statul Islamic a avertizat în repetate rânduri cu atacuri teroriste în Occident.

”Ne confruntăm cu comploturi mai complexe şi mai ambiţioase care urmează modul de abordare al (...) Al-Qaeda şi al imitatorilor săi”, a declarat acesta.

Directorul general al MI5 a adăugat că mai există o ”grupare de terorişti fanatici Al-Qaeda în Siria” care planifică atentate împotriva Occidentului.

Anunţul oficialului britanic survine în contextul în care, miercuri, Parisul a fost lovit de două atentate, la sediul ziarului Charlie Hebdo, unde au existat 12 morţi, şi lângă o staţie de metrou din suburbiile capitalei, unde a fost ucisă o persoană, iar alta a fost rănită.

Explicând că instituţia şi partenerii săi lucrează la capacitate maximă, Andrew Parker a precizat că serviciile teroriste ar avea nevoie să dispună de puteri sporite pentru a identifica şi supraveghea suspecţii.

Ca răspuns la incident, miniştrii de Interne din statele membre ale Uniunii Europene vor organiza, duminică, la Paris, o reuniune pe tema securităţii şi stabilităţii în Europa.