Şeful INSCOP cere 1 miliard de euro pentru combaterea războiului hibrid: E cea mai gravă criză din ultimii 35 de ani

Vladimir Putin (THIBAULT CAMUS/POOL/AFP via Getty Images)
Andrei Pricopie
22.07.2025

Directorul INSCOP, Remus Ştefureac, a cerut statului român, în cadrul unei conferinţe organizate la Palatul Victoria, alocarea a 1 miliard de euro pentru combaterea războiului hibrid, în special a agresiunii informaţionale. Sociologul a susţinut că România se află în mijlocul unei confruntări informaţionale fără precedent, care a slăbit vizibil capacitatea societăţii de a rezista manipulării şi propagandei ostile.

„Democraţia noastră a suferit cel mai grav atac. Cea mai gravă criză a regimului democratic din România postdecembristă are loc acum. Această criză reflectă nu doar o indolenţă a noastră ca societate, ci şi un război în mijlocul căruia ne aflăm – un război informaţional”, a declarat Ştefureac.

Potrivit şefului INSCOP, reţelele sociale abundă de produse media de „înaltă calitate” care glorifică regimuri criminale, fără ca statul român să dispună de instrumente eficiente pentru a răspunde.

„Îl vedem pe Ceauşescu vedetă la festivaluri pe internet, iar noi nu avem capacitatea de a răspunde unor astfel de atacuri. În 35 de ani, nu am construit anticorpi pentru a rezista. Nu avem capabilităţi tehnice, nici agresive, pentru a combate agresiunile informaţionale”, a punctat Remus Stefureac.

Şeful INSCOP a avertizat că potenţialul electoral al partidelor extremiste a ajuns la 60%, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru întreaga clasă politică. El a sugerat ca, în condiţiile în care România poate aloca miliarde de euro pentru achiziţii militare precum avioanele F-16, ar trebui să găsească resurse şi pentru apărarea informaţională.

„Dacă România poate aloca 7 miliarde de euro pentru F-16, atunci poate aloca şi un miliard pentru combaterea războiului informaţional. Vorbim despre o problemă de securitate naţională”, a afirmat Remus Ştefureac.

Sociologul a criticat şi bugetul extrem de mic alocat Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCMER), despre care a spus că este doar „o picătură într-un pahar cu apă” în faţa valului tot mai puternic de nostalgie comunistă.

Declaraţiile au fost făcute la evenimentul de lansare a sondajul INSCOP Research, realizat la comanda IICCMER, dedicat măsurării nivelului de nostalgie după comunism. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor