Şeful INSCOP cere 1 miliard de euro pentru combaterea războiului hibrid: E cea mai gravă criză din ultimii 35 de ani

Directorul INSCOP, Remus Ştefureac, a cerut statului român, în cadrul unei conferinţe organizate la Palatul Victoria, alocarea a 1 miliard de euro pentru combaterea războiului hibrid, în special a agresiunii informaţionale. Sociologul a susţinut că România se află în mijlocul unei confruntări informaţionale fără precedent, care a slăbit vizibil capacitatea societăţii de a rezista manipulării şi propagandei ostile.
„Democraţia noastră a suferit cel mai grav atac. Cea mai gravă criză a regimului democratic din România postdecembristă are loc acum. Această criză reflectă nu doar o indolenţă a noastră ca societate, ci şi un război în mijlocul căruia ne aflăm – un război informaţional”, a declarat Ştefureac.
Potrivit şefului INSCOP, reţelele sociale abundă de produse media de „înaltă calitate” care glorifică regimuri criminale, fără ca statul român să dispună de instrumente eficiente pentru a răspunde.
„Îl vedem pe Ceauşescu vedetă la festivaluri pe internet, iar noi nu avem capacitatea de a răspunde unor astfel de atacuri. În 35 de ani, nu am construit anticorpi pentru a rezista. Nu avem capabilităţi tehnice, nici agresive, pentru a combate agresiunile informaţionale”, a punctat Remus Stefureac.
Şeful INSCOP a avertizat că potenţialul electoral al partidelor extremiste a ajuns la 60%, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru întreaga clasă politică. El a sugerat ca, în condiţiile în care România poate aloca miliarde de euro pentru achiziţii militare precum avioanele F-16, ar trebui să găsească resurse şi pentru apărarea informaţională.
„Dacă România poate aloca 7 miliarde de euro pentru F-16, atunci poate aloca şi un miliard pentru combaterea războiului informaţional. Vorbim despre o problemă de securitate naţională”, a afirmat Remus Ştefureac.
Sociologul a criticat şi bugetul extrem de mic alocat Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCMER), despre care a spus că este doar „o picătură într-un pahar cu apă” în faţa valului tot mai puternic de nostalgie comunistă.
Declaraţiile au fost făcute la evenimentul de lansare a sondajul INSCOP Research, realizat la comanda IICCMER, dedicat măsurării nivelului de nostalgie după comunism. Detalii aici.