Şeful Direcţiei Drumuri Naţionale Mehedinţi, suspendat în urma accidentului de la Severin
alte articole
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a dispus suspendarea directorului Direcţiei Drumuri Naţionale Mehedinţi, Cornel Folescu, în urma accidentul rutier produs vineri, pe DN 6, a anunţat ministrul delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Pentru evenimentul de la Severin, unde s-a înregistrat acel accident în lanţ, s-a luat decizia de către directorul CNADNR de a-l suspenda din funcţie pe Cornel Folescu, şeful secţiei de drumuri naţionale Turnu Severin din cadrul Direcţiei Regionale Craiova, până la apariţia concluziilor unei comisii de anchetă. Din raportările CNADNR rezultă că vina a fost a acestei secţii de drumuri, pentru că dispecerul nu a anunţat existenţa poleiului pe şosea şi, ca atare, nici nu s-a intervenit în zonă", a declarat Dan Şova.
Ministrul a subliniat că ia în calcul să oblige firmele de deszăpezire să achite despăgubiri în cazul în care acestea se vor dovedi responsabile pentru incidentele din trafic, din dimineaţa zilei de 11 ianuarie.
"În contractele de deszăpezire, în vigoare la CNADNR, există o clauză care arată că firmele prestatoare în activitatea de deszăpezire au obligaţia de a plăti daune interese de 100.000 euro pentru un eveniment de tip accidente de circulaţie, blocarea părţii carosabile, coliziuni în lanţ sau carambol ori derapare, în situaţia în care nu îşi îndeplinesc obligaţiile din contract. Vom dori să acţionăm această clauză după ce vom avea concluziile unei comisii de anchetă care va stabili pentru toate situaţiile întâlnite în noaptea trecută şi în această dimineaţă cui aparţine vina. Dacă vina aparţine angajaţilor CNADNR din regionale şi secţiile de drumuri, pentru că nu au sesizat existenţa evenimentului şi nu au dat ordinul de intervenţie către firmele de deszăpezire, vom lua acţiuni disciplinare care vor merge până la desfacerea contractului de muncă. Dacă aceste evenimente au fost sesizate şi intervenţia nu a fost la timp sau nu a fost deloc, aşa cum se reţine în nota Ministerului de Interne, atunci vom acţiona aceste clauze de despăgubiri împotriva firmelor de deszăpezire", a subliniat ministrul delegat.
Dan Şova a mai menţionat că utilajele CNADNR acţionează doar în situaţii de viscol, prin urmare, întreaga responsabilitate privind materialul derparant care trebuia împrăştiat pe drumurile naţionale revine firmelor de deszăpezire, CNADNR având obligaţia de a transmite ordinul de intervenţie.
Începând de luni, 14 ianuarie, toate contractele de deszăpezire vor fi analizate pentru a se vedea în ce condiţii au fost încheiate şi în ce condiţii funcţionează corect mecanismul între unităţile de drumuri naţionale ale CNADNR şi prestatorii de servicii de deszăpezire, a anunţat Şova, în cadrul conferinţei de presă care a avut loc, vineri, la Palatul Victoria.
Traficul rutier a fost blocat, vineri dimineaţă, pe Drumul Naţional 6, în judeţul Mehedinţi, în urma unui accident în care au fost implicate nouă autovehicule şi care s-a produs din cauza poleiului, trei persoane fiind rănite.
Din datele prezentate de ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură rezultă că, în urma producerii fenomenului de polei în judeţele Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi şi în Bucureşti, din data de 11 ianuarie, în intervalul orar 5.00 - 11.00, s-au înregistrat 18 accidente de circulaţie soldate cu vătămări corporale, fără decesul vreunei persoane şi 86 de accidente soldate numai cu pagube materiale.
În plus, Poliţia Rutieră Pentru a aplicat 10 sancţiuni contravenţionale pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind asigurarea stării de viabilitate a drumului public (neintervenţie sau intervenţie tardivă) şi 22 de sancţiuni contravenţionale pentru lipsa anvelopelor de iarnă.