Şeful CCR: Anularea alegerilor, o decizie de apărare a statului / Nu poţi propune reconsiderarea sistemului constituţional

Marian Enache (podul.ro)
D.B.
19.02.2025

Anularea procesului electoral de la prezidenţiale a fost o decizie de apărare a statului român şi a democraţiei constituţionale, a afirmat preşedintele Curţii Constituţionale, judecătorul Marian Enache, într-un interviu acordat publicaţiei Juridice.ro.

Întrebat ce reprezentare personală are în privinţa anulării alegerilor prezidenţiale, Marian Enache a răspuns:

Consider că anularea procesului electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României a fost o decizie de apărare a statului român şi a democraţiei constituţionale, precum şi de menţinere a realizărilor pe care România le-a obţinut prin eforturile tuturor românilor din ţară şi din diaspora de la câştigarea libertăţii şi democraţiei din 1989 şi până în prezent”.

Preşedintele CCR a adăugat că „această hotărâre a fost mai mult decât o decizie de speţă, obişnuită, care a avut ca finalitate consolidarea şi garantarea aspiraţiilor şi cuceririlor Revoluţiei române din decembrie 1989”.

“Ştiţi, România a parcurs un drum anevoios şi cu sacrificii ale românilor pentru racordarea la valorile societăţilor libere şi ar fi greşit să ne întoarcem de pe acest drum”, mai spune Enache.

Acesta a mai declarat că în cadrul competiţiei electorale, candidaţii prezintă oferte de programe pentru dezvoltarea democraţiei şi creşterea prestigiului ţării.

„Dar asta nu înseamnă însă că poţi face propuneri care să impună reconsiderarea regimului politic al sistemului constituţional statornicit prin Constituţia din 1991, fundamentat pe pluripartidism şi parlamentarism, pentru a accede la funcţia supremă în stat şi nu poţi promova o campanie de obstrucţionare şi de negare a activităţii instituţiilor statului, întrucât toate acestea sunt în coliziune cu principiul respectării Constituţiei, a regimului democratic şi a legilor acestuia, precum şi a statului de drept.

În mod firesc, fiecare candidat propune obiective în condiţiile şi limitele ordinii constituţionale. Orice democraţie, şi cea mai fragilă, de noviciat, se realizează prin separaţia puterilor în stat, afirmarea pluralismului politic, a multipartidismului, a parlamentarismului şi a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale a tuturor cetăţenilor.

Toate acestea sunt elementele structurale ale practicării unei minime democraţii. În opoziţie cu acest sistem sunt regimurile totalitare, care instituie partidul-stat şi democraţia populară, declarând ritos că în acest tip de regim conducerea aparţine poporului pentru interesele poporului. În realitate, însă, istoria a demascat această ideologie a mistificării, care, din cauza falsităţii sale, a căzut în desuetudine”, a conchis judecătorul Marian Enache.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor