Şeful cabinetului lui Zelenski, posibil arhitect al unei remanieri guvernamentale iminente [The Economist]

Şeful cabinetului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, ar putea fi principalul actor din spatele unei posibile remanieri guvernamentale de amploare, preconizată în perioada următoare, afirmă The Economist, în articolul intitulat "Lupta politică din Ucraina se înăspreşte", potrivit Ukrainska Pravda.
Articolul analizează dinamica politică internă a Ucrainei în contextul războiului cu Rusia şi al diminuării sprijinului militar din partea Statelor Unite.
Potrivit publicaţiei britanice, Iermak joacă un rol central în încercările de a înlocui o serie de oficiali de rang înalt şi de a promova persoane apropiate lui. Printre exemplele oferite se numără investigaţia de corupţie care îl vizează pe viceprim-ministrul Oleksii Cernişov, posibila înlocuire a premierului Denîs Şmîhal cu actuala ministră a Economiei, Iulia Sviridenko, precum şi eforturile repetate de înlăturare a şefului serviciului de informaţii militare, Kirilo Budanov.
„Nu există dovezi că Iermak ar fi ordonat ancheta împotriva lui Cernişov. De peste un an, detectivii investighează acuzaţii potrivit cărora asociaţii vicepremierului ar fi achiziţionat apartamente la preţ redus într-un proiect aprobat de acesta. Totuşi, trei oficiali – sub protecţia anonimatului – afirmă că Iermak a permis deliberat ca ancheta să avanseze, blocând în acelaşi timp alte investigaţii. Adevărata 'vină' a lui Cernişov, spun aceştia, ar fi că i-a stat în cale lui Iermak: pe de o parte, a încercat să devină o alternativă pentru relaţiile cu SUA, iar pe de altă parte, căderea sa a deschis drumul pentru promovarea Iuliei Sviridenko, politiciană apropiată lui Iermak”, se artată în articolul publicat de The Economist.
Schimbări planificate
Pe lângă înlocuirea posibilă a premierului Şmîhal, sunt anticipate remanieri în ministerele Educaţiei, Sănătăţii, Culturii, Politicilor Sociale şi, posibil, Finanţelor.
„Andrii finalizează ceea ce consideră a fi o treabă neterminată. [Marea majoritate] a poporului este de partea lui”, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.
Publicaţia mai notează că Iermak ar fi încercat, pentru a noua oară, să-l înlăture pe şeful serviciilor secrete militare, Kirilo Budanov, însă acesta a reuşit să-şi păstreze poziţia.
Surse apropiate lui Iermak îl descriu pe Budanov drept un „revoluţionar imprevizibil”, care, potrivit acestora, şi-ar construi propria echipă politică.
„90% dintre membrii cabinetului preşedintelui cred că este nebun, iar 10% cred că este un geniu”, a declarat unul dintre informatori.
De cealaltă parte, susţinătorii lui Budanov îl consideră un om de stat devotat şi unul dintre puţinii oficiali care îi spun lui Zelenski adevărul, chiar şi atunci când este incomod.
La jumătatea lunii iunie, mulţi dintre aceşti susţinători se temeau că a noua tentativă a lui Iermak de a-l înlătura pe Budanov ar putea avea succes. Însă temerile s-au dovedit premature. Cu amestecul său obişnuit de presiune şi abilitate tactică, generalul Budanov a reuşit să obţină o nouă amânare a 'execuţiei', afirmă publicaţia britanică.
Influenţa Casei Albe
Potrivit The Economist, avertismentele repetate din partea administraţiei americane împotriva înlăturării lui Budanov ar putea fi un factor care a contribuit la menţinerea acestuia în funcţie – cel puţin pentru moment.
Situaţia evidenţiază faptul că preşedintele Zelenski deţine încă ultimul cuvânt în deciziile de personal, în ciuda influenţei crescânde a lui Iermak. Potrivit publicaţiei, puterea acestuia din urmă derivă în principal din relaţia sa apropiată şi interdependentă cu preşedintele, mai degrabă decât dintr-o autoritate politică formală.
Se estimează că Iermak controlează până la 85% din fluxul de informaţii către Zelenski, ceea ce, susţine The Economist, favorizează apariţia zvonurilor şi a teoriilor conspiraţioniste în cercurile de putere de la Kiev.
Context suplimentar
Potrivit Ukrainska Pravda, remanierile guvernamentale ar putea avea loc în luna iulie. Iulia Sviridenko ar urma să fie desemnată în funcţia de premier, intenţionând să aducă în executiv trei colaboratori apropiaţi.
Totodată, Ministerul Unităţii Naţionale, condus de Oleksii Cernişov, ar putea fi desfiinţat.
Ministrul Apărării, Rustem Umerov, îşi va păstra poziţia, în condiţiile în care demisia sa „şi-a pierdut atractivitatea iniţială”, notează sursa citată.