Şefii spionajului mondial s-au reunit într-un conclav secret în Singapore

(Youtube - captură ecran)

Oficiali de rang înalt de la aproximativ douăzecişipatru dintre cele mai importante agenţii de spionaj din lume au avut o întâlnire secretă în marja reuniunii de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore în acest weekend, au declarat cinci persoane pentru Reuters.

Astfel de întâlniri sunt organizate de guvernul din Singapore şi au avut loc în mod discret într-un loc separat, în paralel cu summitul de securitate, timp de mai mulţi ani, au safirmat aceştia, fără a fi mediatizate până acum.

Statele Unite au fost reprezentate de directorul serviciilor naţionale de informaţii Avril Haines, şefa comunităţii de informaţii a ţării, iar China s-a numărat printre ţările prezente, în pofida tensiunilor dintre cele două superputeri.

Samant Goel, şeful agenţiei indiene de colectare a informaţiilor din străinătate, Research and Analysis Wing, a participat de asemenea, a declarat o sursă indiană.

"Reuniunea este un punct important pe agenda internaţională din umbră. Având în vedere gama de ţări implicate, nu este un festival al tehnicii comerciale, ci mai degrabă o modalitate de a promova o înţelegere mai profundă a intenţiilor şi a rezultatelor finale. Există un cod tacit între serviciile de informaţii conform căruia pot discuta atunci când o diplomaţie mai formală şi deschisă este mai dificilă - este un factor foarte important în perioadele de tensiune, iar evenimentul din Singapore ajută la promovarea acestui lucru", a declarat o persoană care are informaţii despre discuţii.

Toate cele cinci surse care au discutat despre întâlniri au refuzat să fie identificate datorită caracterului sensibil al subiectului.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Singapore a declarat că, în timp ce participă la Dialogul Shangri-La, "participanţii, inclusiv înalt funcţionari din cadrul agenţiilor de informaţii, profită de asemenea de această ocazie pentru a se întâlni cu omologii lor".

"Ministerul Apărării din Singapore poate facilita unele dintre aceste întâlniri bilaterale sau multilaterale. Participanţii au considerat că astfel de întâlniri organizate în marja (dialogului) sunt benefice", a declarat purtătorul de cuvânt.

Ambasada SUA din Singapore a declarat că nu are informaţii despre această întâlnire. Guvernele chinez şi indian nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă fac parte dine reţeaua Five Eyes pentru colectarea şi împărtăşirea unei game largi de informaţii, iar oficialii lor din domeniul serviciilor de informaţii se întâlnesc frecvent.

Reuniunile mai mari ale comunităţii de spionaj sunt mai rare şi aproape niciodată nu sunt făcute publice.

Deşi au fost disponibile puţine detalii despre discuţiile specifice din Singapore, războiul Rusiei în Ucraina şi criminalitatea transnaţională au figurat în discuţiile de vineri, a adăugat persoana care are informaţii despre întâlnire. Joi seara, şefii serviciilor de informaţii au avut o întâlnire informală.

Niciun reprezentant rus nu a fost prezent, a precizat una dintre surse. Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Volodimr V. Havrilov, a fost prezent la dialogul Shangri-La, dar a declarat că nu a participat la reuniunea serviciilor de informaţii.

O altă sursă a afirmat că tonul de la reuniune a fost de colaborare şi cooperare, şi nu de confruntare.

În cadrul dialogului principal privind securitatea, peste 600 de delegaţi din 49 de ţări au participat la trei zile de sesiuni plenare, precum şi la reuniuni bilaterale şi multilaterale cu uşile închise, desfăşurate la vastul hotel Shangri-La.

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a ţinut discursul principal, în timp ce secretarul american al Apărării Lloyd Austin, ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, şi omologii din Marea Britanie, Japonia, Canada, Indonezia şi Coreea de Sud au luat, de asemenea, cuvântul.

Haines s-a numărat printre delegaţii oficiali ai SUA la dialogul Shangri-La. În cadrul unei discuţii despre securitatea cibernetică din cadrul reuniunii principale, ea a declarat, ca răspuns la o întrebare a unui ofiţer militar chinez, că este esenţială cooperarea între ţări.

"Este absolut esenţial, chiar şi atunci când există neîncredere şi chiar şi atunci când vă confruntaţi, de fapt, cu adversari, să încercaţi totuşi să lucraţi şi să cooperaţi pe probleme de interes reciproc şi să încercaţi, de asemenea, să gestionaţi potenţialul de escaladare", a spus ea.

Oficiali americani au declarat vineri că directorul CIA, William Burns, a vizitat China luna trecută pentru discuţii cu omologii chinezi, în contextul în care administraţia Biden încearcă să stimuleze comunicarea cu Beijingul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe