Şefa Parchetului European: Nu e important doar să închizi infractorii, ci să le iei şi averile, să recuperezi prejudiciile

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Getty Images)

Procurorul-şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, pentru Ziarul de Gardă, că nu e important doar să pui infractorii la puşcărie, ci să le iei şi averile şi să recuperezi prejudiciile şi tot ce au dobândit aceştia prin mijloace ilicite.

Fosta şefă a DNA a făcut remarcile în marja unei vizite efectuate la Chişinău, în perioada 12-14 iulie, unde a avut întâlniri cu înalţi oficiali de stat, începând cu preşedinta Maia Sandu, şi a semnat un Acord de cooperare între Procuratura Generală a Republicii Moldova şi Parchetul European.

„Ca să fac o comparaţie cu România, când eram şef la DNA, în unul din rapoartele anuale, asta a fost una dintre problemele pe care le-am semnalat, pentru că noi am indisponibilizat foarte multe bunuri şi valori – sute de milioane de euro, iar, după ce aveam condamnări în instanţă şi rămâneau definitive, judecătorii dispuneau confiscarea bunurilor, era un procent, la acel moment, de 10% care se executa efectiv. Şi aceasta, evident, că era o problemă, pentru că nu e important doar să pui infractorii la puşcărie, e important şi să le iei averile şi să recuperezi prejudiciile şi tot ce au dobândit ilicit. La acel moment, a început un dialog instituţional, care n-a existat anterior, pentru că fiecare instituţie arăta cu degetul spre cealaltă: cei de la Finanţe spuneau că procurorii n-au pus bine sechestre, n-au identificat bunurile, noi spuneam că le-am identificat, dar voi trebuia să le executaţi şi nu aţi făcut-o.

Cumva, vedeţi, a existat şi în experienţa statelor care sunt membre UE această problemă, dar important este cum o soluţionezi, pentru că probleme vor fi tot timpul, impedimente vor fi tot timpul, un mod diferit de interpretare a legislaţiei va fi tot timpul. Important este cum te raportezi la ele. Cel mai important este acel dialog instituţional, care trebuie să existe între toate aceste instituţii. Când tu, ca procuror, vezi că ai o problemă cu modul de executare a hotărârilor, te duci la Finanţe sau la agenţia care este responsabilă şi ai un dialog cu ei, încerci să afli ce se întâmplă. La fel şi invers: când simţi că ai o problemă cu procurorul sau cu poliţia, te duci să discuţi şi încerci să găseşti calea instituţională. Fără comunicare nu se poate progresa”, a precizat Kovesi.

De asemenea, şefa Parchetului European a mai afirmat că a venit la Chişinău cu un mesaj de susţinere pentru reformele din domeniul justiţiei iniţiate de autorităţile locale.

Odată ce Republica Moldova a obţinut statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, Parchetul European va urmări cu atenţie cum sunt gestionate fondurile europene, a mai subliniat Laura Codruţa Kovesi:

„Suntem atenţi la ce se întâmplă cu fondurile europene nu doar în interiorul Uniunii Europene, ci şi în afară, pentru că sunt foarte multe care sunt transmise către state terţe, şi este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că aceste fonduri sunt cheltuite corect, iar, în momentul în care există fraude, să le investigăm. Ceea la ce trebuie să lucrăm împreună cu autorităţile moldovene este detectarea acestor fraude”.

Interviul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe