Secretarul general al ONU sustine ca tribunalul pentru Khmerii Rosii joaca un rol vital

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, sustine ca tribunalul pentru Khmerii Rosii joaca un rol vital in procesul Cambodgiei de realizare a justitiei pentru victimele guvernului anilor 1970.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon (dr), da mana cu oficialii guvernamentali cambodgieni (st) in timpul unei vizite la Muzeul Genocidului Tuol Sleng din Phnom Penh in 28 octombrie 2010. (TANG CHHIN SOTHY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.10.2010

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, sustine ca tribunalul pentru Khmerii Rosii joaca un rol vital in procesul Cambodgiei de realizare a justitiei pentru victimele guvernului anilor 1970. Dar Ban intampina rezistenta din partea guvernului curent cambodgian. In timpul unui tur la Muzeul Genocidului Tuol Sleng din Phnom Penh, Ban a sustinut eforturile de aducere in justitie a liderilor Khmerilor Rosii.

“Condamnarea lui Kaing Guek Eav, cunoscut sub numele de Duch, a fost un punct de cotitura in calatoria Cambodgiei catre justitie”, a declarat Ban. “Noi stim ca este dificil de retrait acest capitol groaznic din istoria voastra, dar doresc sa stiti ca curajul vostru a trimis un mesaj puternic intregii lumi, [si anume] ca nu poate exista impunitate iar crimele impotriva umanitatii n-ar trebui sa ramana nepedepsite.”

Tuol Sleng a fost o inchisoare cunoscuta sub numele de S-21 in timpul guvernului Khmerilor Rosii din anii 1970, care este responsabil de uciderea a aproximativ 2 milioane de oameni. Tribunalul International pentru Crime de Razboi si Crime Impotriva Umanitatii l-a condamnat pe comandantul inchisorii, Duch, in luna iulie.

Anul viitor, Tribunalul ONU pentru Cambodgia va incepe cel de-al doilea caz al sau — impotriva a patru fosti lideri ai Khmerilor Rosii.

Dar mesajul premierului cambodgian Hun Sen — livrat direct lui Ban in cursul zilei de miercuri — a fost ca cel de-al doilea caz al Tribunalului va fi de fapt ultimul caz al acestuia.

Nu este in totalitate clar daca guvernul cambodgian poate impiedica desfasurarea de noi cazuri, deoarece se presupune ca Tribunalul nu este interferat politic. Tribunalul investigheaza alti cinci suspecti implicati in genocidul anilor ’70 din aceasta tara.

Ban a evitat intrebarile referitoare la faptul daca vor mai avea loc alte procese.

Secretarul general al ONU si-a incheiat discursul de la Muzeul Genocidului prin laudarea eforturilor Cambodgiei de a face dreptate.

“Nu voi uita niciodata vizita mea de astazi, de aici. In acest loc de onoare, doamnelor si domnilor, lasati spiritul uman sa triumfe. Razboaiele nu pot face dreptate, dar noi putem. Va multumesc cetateni ai Cambodgiei pentru ca conduceti drumul”, a declarat Ban Ki-moon.

In cursul zilei de joi Ban s-a indreptat spre Vietnam, unde se va intalni cu liderii Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est. Dupa aceea el se va calatori in China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor