Secretarul de stat Luminiţa Odobescu a discutat cu oficiali irakieni despre relaţiile economice dintre cele două ţări

Secretarul de stat în Ministerul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a primit miercuri delegaţia Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Republicii Irak, condusă de Humam Baqer Abdul Majeed Hammoodi. (www.mae.ro)
Epoch Times România
11.04.2012

Secretarul de stat în Ministerul român de Externe, Luminiţa Odobescu a primit miercuri delegaţia Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Republicii Irak, condusă de Humam Baqer Abdul Majeed Hammoodi, cu care a discutat despre potenţialul relaţiilor economice bilaterale.

Temele abordate au vizat relaţiile României cu Republica Irak, precum şi evoluţiile recente din Orientul Mijlociu, cu accent pe importanţa asigurării stabilităţii şi securităţii în această parte a lumii, se arată într-un comunicat al MAE.

România sprijină reconstrucţia şi consolidarea instituţiilor Irakului, a subliniat secretarul de stat.

Odobescu a exprimat şi interesul Bucureştiului pentru aprofundarea şi perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale, având în vedere istoricul relaţiilor româno-irakiene, atât la nivel politic, cât şi din punct de vedere economic.

Oficialii au evocat cooperarea în formarea specialiştilor irakieni în sistemul românesc de învăţământ, participarea forţelor armate române la stabilizarea Irakului şi potenţialul pe care îl reprezintă relansarea relaţiilor economice bilaterale, în diverse sectoare.

De asemenea, oficialul român a arătat că, la nivelul Uniunii Europene, România susţine în mod constant dezvoltarea cooperării cu Republica Irak, pe toate palierele.

Potrivit Minsterului Economiei, relaţiile comerciale cu Irak au cunoscut o direcţie ascendentă în ultimii ani. Exporturile româneşti pe piaţa irakiană includ produse minerale, maşini şi aparate, echipamente electrice, lemn şi produse din lemn, animale vii. Balanţa comercială este exclusiv excedentară, Irakul neexportând în România produse şi servicii.

Cooperarea economică bilaterală a cunoscut o dezvoltare tradiţionala şi semnificativă în perioada 1975 – 1990, întrerupta ulterior, în perioada sancţiunilor ONU şi reluată ulterior, la o amploare mai redusă, între cele mai notabile fiind proiectele de construcţie a unor tronsoane de autostradă şi proiectul liniei de tramvai din Duhok (Regiunea Autonomă Kurda).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor