Secretarul de stat în MAE Doru Costea va participa la Conferinţa de nivel înalt privind reforma CEDO
Secretarul de stat pentru afaceri globale în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Doru Costea, va participa, marţi şi miercuri, la Conferinţa de nivel înalt privind reforma Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care se va desfăşura la Izmir, Turcia.
Demnitarul român va avea o intervenţie în care va prezenta principalele obiective ale României privind reforma Curţii, se menţionează într-un comunicat de presă al MAE transmis, luni, AGERPRES.
Conferinţa de la Izmir va fi prezidată de Ahmet Davutoglu, ministrul de externe al Turciei, ţară care deţine preşedinţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.
"Printre obiectivele Conferinţei de la Izmir se numără continuarea procesului de ameliorare a activităţii Curţii şi de analiză a rolului actual al acesteia, evaluarea stadiului aplicării Declaraţiei de la Interlaken şi a Protocolului nr. 14 adiţional la Convenţie, precum şi adoptarea unei declaraţii politice privind viitorul mecanism al Convenţiei. (...) Concluziile Conferinţei de la Izmir se vor regăsi pe agenda reuniunii Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei (Istanbul, din 10-11 mai)", precizează comunicatul de presă.
La lucrări vor participa secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, Jean Paul Costa, Mevlut Cavusoglu, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Thomas Hammarberg, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, miniştri de externe şi de justiţie, agenţi guvernamentali ai statelor membre, demnitari şi înalţi funcţionari cu atribuţii în domeniul reformei CEDO de la Strasbourg.
Concluziile Conferinţei de la Izmir se vor regăsi pe agenda reuniunii Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei (Istanbul, din 10-11 mai 2011).
Procesul de reformă al CEDO a început în 2001, când a fost elaborat Protocolul 14 adiţional la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care a intrat în vigoare la 1 iunie 2010.
"Protocolul prevede o serie de amendamente procedurale, care au permis, printre altele, o reorganizare a formaţiunilor jurisdicţionale ale Curţii şi a competenţelor acestora, instituirea completului de judecător unic şi introducerea unui nou criteriu de admisibilitate referitor la absenţa unui prejudiciu important", mai menţionează comunicatul MAE.