Sebastian Bodu: ANAF, obligată să îşi asume evacuarea Antenelor. Cu circul de rigoare

ANAF este obligată să vândă sediul Antenelor din Băneasa, în contextul recuperării prejudiciului din dosarul ICA, pentru că, legal, nu există posibilitatea închirierii spaţiului respectiv, susţine Sebastian Bodu.
Sebastian Bodu
Sebastian Bodu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

"Decizia ANAF de a scoate la vânzare sediile ocupate acum de Antene este singura legală. ANAF nu este dezvoltator imobiliar, ca să ţină imobile pe care să le dea cu chirie. Deci nu există, în lege, varianta închirierii. Problema e că nu va putea face vânzarea, prin licitaţie, înainte de evacuare, deoarece nimeni nu va cumpăra aceste imobile. Aşadar va trebui să îşi asume evacuarea. Cu circul de rigoare", a explicat fostul şef ANAF Sebastian Bodu, avocat de profesie.

Evacuarea forţată se va face printr-o hotărâre judecătorească care, potrivit fostului şef ANAF, "nu durează chiar aşa mult, că e procedură specială".

"Odată pornită procedura de evacuare, nu mai poate fi întoarsă. Adică se poate, dar se lasă cu cătuşe. Se va tărăgăna în instanţă. Dar finalul e previzibil", a adăugat Sebastian Bodu.

Fostul şef ANAF a punctat faptul că Antenele nu sunt chiriaşi pentru că, în momentul confiscării, contractul de locaţiune a încetat de drept. Conform hotărârii judecătoreşti, imobilele trec în proprietatea statului libere de orice sarcini (inclusiv locaţiuni).

Problema legală pe care o au cei de la ANAF este că termenul de notificare nu era de 5 zile, ci de 30. "Nu este incident art. 1039, ci 1038 C. Proc. Civ", a mai notat fostul europarlamentar.

Amintim că ANAF a notificat luni posturile Antena 3 şi Antena 1 să evacueze sediul din şoseaua Bucureşti - Ploieşti, în termen de cinci zile lucrătoare, în baza unei sentinţe definitive din august 2014 în dosarul ICA - dosar în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani. Încă de atunci s-a decis ca Sediul Antenei 3, clădirea-turn din Băneasa şi mai multe terenuri să fie confiscate.