Se va rupe PNL de PSD? Sighiartău: Asta înseamnă să-i dăm noi afară de la guvenare sau să plecăm / Totul depinde de USR / PSD vrea să guverneze cu AUR
În următorul Birou Politic Naţional va fi discutată propunerea ruperii de PSD, declară vicepreşedintele PNL Robert Sighiartău, după ce colegul său de partid, Adrian Cozma, a cerut convocarea Biroului Permanent Naţional al PNL şi analizarea de urgenţă a retragerii miniştrilor PNL din guvernarea Ciolacu.
În condiţiile în care la congresul PSD Ciolacu şi colegii lui au lansat atacuri dure la adresa liberalilor, Sighiartău a declarat pentru Epoch Times că liberalii trebuie fie să scoată PSD de la guvernare, fie să iasă ei. În ceea ce priveşte scoaterea PSD-ului de la guvernare, Sighiartău susţine că se poate face un guvern provizoriu PNL-USR-Forţa Dreptei până la alegeri.
În ceea ce priveşte ceea ce se va întâmpla după alegeri, întrebat cât de posibil este să vedem din nou PSD-ul şi PNL-ul invocând nevoia de stabilitate geopolitică şi formând din nou un guvern (aşa cum au făcut-o şi pe vremea când liberalii nu-i scoteau pe pesedişti din „ciuma roşie”), Sighiartău a declarat că acest lucru depinde de USR. Mai exact, dacă va exista posibilitatea unei guvernări cu USR-ul, atunci cei din PNL care ar putea pleda pentru guvernare alături de PSD în numele „stabilităţii ţării” nu vor mai avea argumente pentru a o face, căci această guvernare stabilă ar putea fi asigurată de forţele de dreaptă.
Liderul liberal a mai susţinut că Ciolacu doar se pretinde a fi un om cu valori tradiţionale, precum familia şi credinţa, având în vedere că acesta l-a propus pe Negrescu comisar european, deşi acesta are vederi progresiste, iar vicepreşedinte al PSD a fost promovată Victoria Stoiciu, care, spune el, are şi ea vederi pro-LGBT şi pro-legalizare a consumului de cannabis.
Sighiartău a mai opinat că, dacă PSD-ul va obţine un scor mare la alegerile parlamentare, va guverna alături de AUR.
Redăm interviul lui Robert Sighiartău:
Reporter: L-am văzut pe colegul dumneavoastră Adrian Cozma cerând analizarea ieşirii PNL de la guvernare, după atacurile în rafală de la Congresul PSD-ului. Ce anticipaţi că se va întâmpla la viitorul BNP? Care e curentul majoritar în partid: pro-ieşire de la guvernare sau contra?
Robert Sighiartău: E clar, mai ales după congresul partidului social-democrat, lucrurile au luat o întorsătură, pentru că PSD nu este un partener corect faţă de PNL. În consecinţă, noi, PNL, trebuie să reevaluăm relaţia noastră de alianţă cu PSD, pentru că ea nu există, de facto. Aţi văzut că nici în ceea ce priveşte comisarul european nu ne-au consultat. Şi aici vorbim de o decizie a guvernului. Deci sunt multe, multe lucruri prin care Partidul Social-Democrat ne sfidează.
Aşadar, cred că cererea colegului meu, Adrian Cozma, este una bună şi urmează să discutăm în următorul BPN această propunere a colegului meu şi nu numai a colegului, inclusiv eu am spus că trebuie cât mai repede să ne rupem de Partidul Social-Democrat. Ruperea înseamnă să-i dăm noi afară de la guvernare sau să ieşim noi de la guvernare. Dar e clar că noi nu mai putem continua în varianta asta.
Reporter: Ce înseamnă să îi daţi afară de la guvernare? Cum se poate face asta?
Robert Sighiartău: Se poate întâmpla acest lucru dacă Partidul Naţional-Liberal adună o majoritate anti-PSD în Parlament, care poate fi adunată, şi să avem un guvern provizoriu până la alegeri, în următoarele trei luni.
Au fost discuţii exploratorii şi sunt în continuare cu Forţa Dreptei, cu USR-ul, cu PMP-ul, tocmai pentru că vrem să coagulăm toate forţele ne-PSD în bătălia care urmează. Noi nu ne permitem să lăsăm cea mai importantă funcţie care are o putere mare, vorbesc de funcţia prezidenţială, pe mâna PSD-ului. Asta înseamnă putere totală şi ştim foarte bine cum era pe vremea lui Iliescu şi, în general, când PSD-ul a avut putere ca majoritate consolidată în Parlament şi au făcut ce au vrut.
Amintiţi-vă de era Dragnea, de OUG 13, de felul în care se comportau protestatarii, de abuzurile şi derapajele mari de la democraţie, lucruri pe care nu ne permitem să ni se întâmple iarăşi. Eu nu sunt deloc reticent.
Reporter: Realist vorbind, sunt şanse să se realizeze o alianţă cu USR-ul înainte de alegeri? Lascu cerea reformarea PNL-ului şi se arăta reticentă, în PNL de asemenea existau reticenţe faţă de USR...
Robert Sighiartău: Eu nu sunt deloc reticent, cred că orgoliile trebuie lăsate la o parte, indiferent de situaţiile din conjuncturile trecute. Acum vorbim de un interes comun. Interesul comun este ca Partidul Social-Democrat să nu ajungă la Cotroceni, pentru că ştim cu toţii de ce arătăm asta. Pentru acest lucru, trebuie să ne unim.
Trebuie să lăsăm orgoliile la o parte şi, dacă înainte USR n-a vrut să negocieze, inclusiv la nivel local - USR a refuzat orice fel de alianţă electorală locală împotriva PSD-ului şi, din cauza asta, izolându-se, au luat 8% - acesta este momentul în care trebuie să ne unim şi, sigur, vom face şi noi ceea ce trebuie să facem, atât încât să fim credibili din punct de vedere al bătăliei cu PSD-ul, să scoatem un rezultat bun şi să dăm preşedintele României.
Reporter: Cât de posibil este, în opinia dumneavoastră, ca după alegeri să auzim din nou de o alianţă PSD-PNL invocându-se acelaşi motiv: stabilitate, contextul geopolitic, etc.? Pentru că am mai văzut o dată tranziţia de la „PSD-Ciumă-Roşie” la „vom guverna alături de PSD pentru binele românilor...” Cât de probabil este, după tot războiul ăsta şi toate declaraţiile lui Grindeanu, Ciolacu, Simonis etc., să vedem din nou PSD-PNL după alegeri?
Robert Sighiartău: Asta depinde de USR şi s-ar putea să vă mire că vă spun asta, dar acesta e adevărul. Dacă USR vine alături de noi, unii care poate sunt în PNL şi trag cu ochiul la PSD vor fi puşi într-o situaţie de şah-mat.
Pentru că e clar că, din acel moment, nu se poate întâmpla acel lucru (guvernare PSD-PNL). De asta îmi doresc ca USR să fie maturi şi să înţeleagă unele lucruri care se pot face tocmai pentru a nu da această posibilitate. Pentru că, eu vă spun un lucru, dacă forţele de dreapta nu se unesc, nu vom putea să ne maximizăm scorul şi să avem o majoritate ne-PSD de dreapta anul viitor.
Pentru că nu ai cum. USR are un potenţial de creştere foarte mic, din păcate. Doar împreună, dând un semnal de forţă, de reapropiere faţă de electoratul nemulţumit de PSD, putem să dăm speranţa oamenilor că da, se poate guverna, că putem avea un preşedinte de dreapta şi să putem să reimplementăm soluţiile liberale, mai ales în economie, pentru că dezastrul guvernării socialiste se vede în primul rând din punct de vedere economic, în cifre.
Pentru că se vede clar că România merge înspre recesiune, avem cea mai mare inflaţie, avem cheltuieli publice care au scăpat de sub control, ne împrumutăm la dobânzi mari, deci acestea sunt efectele guvernării socialiste. Pe lângă pericolul pe care îl cunoaştem cu toţii, al abuzului de putere al Partidului Social Democrat, când are numiri de procuror general, când are numiri de şefi de servicii... deci, sincer, mie mi-e groază şi nici nu vreau să mă gândesc că un preşedinte PSD ar putea să ajungă la Cotroceni, pentru că ştiu foarte bine: e acum o strategie prin care încearcă să nu deranjeze şi să se comporte cu electoratul şi cu România aşa, foarte modest, în pace şi linişte, pentru că asta a fost şi strategia lui Dragnea în 2016: „Nu mai ieşiţi la televizor, ne-am spălat, ne-am schimbat hainele, nu mai fiţi agresivi, noi nu suntem aroganţi, suntem cu poporul.”
După ce au pus mâna pe putere, şi-au arătat colţii. Deci, nu avem voie să picăm în plasa aia, pentru că eu ştiu cine este PSD: Stănescu, Tudose... ştim cu toţii aceşti baroni locali care acum au venit pe la Bucureşti şi ştiu intenţiile lor, nu numai de business-uri, ci şi de a avea puterea de a comanda prin poliţie, prin procuratură, prin anumite zone. Oamenii ăştia încă nu s-au occidentalizat şi nici nu se pot schimba. Asta este, până la urmă, fibra Partidului Social Democrat.
Noi trebuie să ne asigurăm în următoarele alegeri. Şi prezidenţialele sunt cele mai importante. Ele vor da tonul şi direcţia la parlamentare. Trebuie să adunăm toate voturile de dreapta într-un port, într-o alianţă. Altfel, dacă anul viitor Partidul Social Democrat ia 30%, 35%, 40%, nu va fi niciun partid ne-PSD la guvernare, ci, dimpotrivă, vor face o alianţă cu AUR, o să vedeţi. AUR joacă cu Partidul Social Democrat şi a jucat şi la alegerile locale cu Partidul Social Democrat.
Visul PSD e să guverneze cu AUR sau cu o parte din PNL care este interesată mai mult de funcţii şi nu de altceva, adică un mic ALDE. Există pericolul ăsta. De asta este foarte important să nu lăsăm Partidul Social Democrat să aibă puterea şi apoi să încerce să rupă, după 1 decembrie, diferite facţiuni din stânga, din dreapta care sunt interesate mai mult de a rămâne la putere pentru interese proprii decât să facă ceva pentru ţară sau să intre în opoziţie.
Reporter: PSD-ul a negat de-a lungul timpului că s-ar alia cu AUR.
Robert Sighiartău: Electoratul trebuie să înţeleagă că Partidul Social-Democrat, până la urmă, nu face decât să îşi bată joc de ei şi să încerce să manipuleze, pentru că asta de fapt se întâmplă prin toate acţiunile. Am văzut că ieri, de exemplu, la Congresul Partidului Social-Democrat, a fost aleasă în funcţia de vicepreşedinte o doamnă care are poziţii anticlericale publice, anti-Biserica Ortodoxă. În plus de asta, are păreri deschise pro-LGBT, trans, plus legalizarea cannabis-ului. Vorbesc de doamna Victoria Stoiciu.
Doamna vicepreşedinte proaspăt aleasă în relaţia cu ONG-urile. Asta arată încă o dată ipocrizia Partidului Social-Democrat, care în ţară şi în zona rurală clamează un mesaj (familie, tradiţie, credinţă n.r.), iar la Bruxelles şi în alte locuri vrea să arate altcumva.
Nu mai vorbim de domnul Negrescu, care are poziţii progresiste. Deci, te pozezi în biserică şi apoi numeşti oameni sau votezi la Bruxelles toate rezoluţiile LGBT. Nu e în regulă acest lucru şi cred că trebuie evidenţiat.