Se strânge laţul în jurul lui Oprescu. "Solomon Wigler şi-a exercitat deja influenţa asupra primarului"

Sorin Oprescu, primarul capitalei
Sorin Oprescu, primarul capitalei (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, unul dintre ONG-urile cele mai active în lupta împotriva construcţiilor ilegale din Bucureşti, a salutat joi, în cadrul unui comunicat de presă, acţiunea DNA de a-l reţine pe Solomon Wigler, consilierul personal al lui Sorin Oprescu, prins în flagrant că lua mită 25.000 euro de la un om de afaceri căruia i-a promis că va interveni la primarul general al Capitalei şi la consilierii locali în vederea obţinerii unor autorizaţii şi a unor PUZ-uri.

1. Arestarea confirmă că dezvoltarea urbană a Bucureştiului din ultimii 10 ani a fost una speculativă, prin sute de derogări de la legea oraşului, Planul Urbanistic General, în beneficiul unor investitori privaţi şi în detrimentul interesului public. Sufocarea traficului, supraîncărcarea reţelelor, scăderea confortului locuirii sunt consecinţa acestei dezvoltări urbane haotice. Era cunoscut în mod neoficial că există reţele de influenţe pentru aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale şi că Solomon Wigler era interfaţa din Primăria Generală pentru aceste reţele de influenţă.

2. Conform comunicatului DNA, Planul Urbanistic Zonal pentru care s-a plătit mită a fost aprobat, deci consilierul Solomon Wigler şi-a exercitat deja influenţa atât faţă de primarul general şi arhitectul-şef, care au semnat expunerea de motive, respectiv raportul de specialitate, cât şi faţă de consilierii generali care au votat Planul Urbanistic Zonal. Este deci doar o chestiune de timp până când şi aceste persoane vor fi anchetate.

3. Arestarea confirmă că arhitectul-şef al capitalei, Gheorghe Pătraşcu, este o marionetă, deciziile de dezvoltare urbană pe care ar trebui să le coordoneze fiind luate peste capul lui.

4. Amintim că în anul 2014 Mădălin Dumitru, directorul Direcţiei infrastructură din Primăria Capitalei, a fost arestat preventiv pentru că ar fi solicitat mită de la firmele care executau lucrări publice pentru municipalitate.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, al cărei preşedinte este Nicuşor Dan, salută acţiunea DNA şi a SRI şi speră că prima arestare pentru trafic de influenţă în domeniul urbanismului va duce la reducerea dezvoltării urbane necontrolate a oraşelor din România.

Recomandăm şi Consilierul personal al lui Oprescu, prins în flagrant în timp ce lua mită

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne