Se amână pronunţarea în dosarul "Zambaccian" pentru 30 martie; Adrian Năstase se declară nevinovat

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.03.2012

ÎCCJ a încheiat marţi judecarea dosarului "Zambaccian" în care este acuzat fostul premier Adrian Năstase, alături de soţia sa, Daniela Năstase, şi de fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu.

După pledoariile avocaţilor, procurorului de şedinţă şi ultimului cuvânt al inculpaţilor, instanţa supremă a anunţat că va amâna pronunţarea, stabilind data de 30 martie pentru a da o hotărâre.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut, marţi, pedeapsa cu închisoare cu executare pentru Adrian Năstase, pentru soţia acestuia şi fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Adrian Năstase a declarat că este nevinovat şi că tot dosarul este făcut la comandă politică, iar avocaţii celor trei inculpaţi au cerut achitarea pentru toate acuzaţiile pe care procurorii le aduc.

"O să vă spun de ce nu puteţi lua în seamă declaraţiile lui Ioan Păun: acesta a avut, pe rând, calitatea de făptuitor, învinuit, martor(denunţător şi parte vătămată. Dacă Păun a fost şantajat de cineva, atunci şantajistul, şantajatorul este DNA", a declarat avocatul Viorel Roş, unul dintre apărătorii lui Adrian Năstase.

La rândul său, Năstase a spus că dosarele sale, "fabricate" de DNA, reprezintă un "sacrificiu ritual", se doreşte aplicarea unor pedepse exemplare pentru a arăta la Bruxelles că s-a eradicat corupţia.

"Înţeleg că în martie vine o echipă de evaluatori, în iunie vine raportul MCV care trebuie să arate într-un anumit fel. România nu poate să progreseze în acest fel. Singurul lucru care mă deranjează este implicarea familiei mele în aceste dosare", a declarat, marţi, în faţa judecătorilor, Adrian Năstase.

Avocatul fostului premier, Ioan Cazacu, a menţionat că probele DNA-ului dovedesc că nu este vorba de niciun fel de fapte penale şi contrazic cu totul rechizitoriul şi probatoriul administrat în cursul urmăririi penale.

"O verificare simplă a bancnotelor care au fost aduse din China şi predate DNA - e o verificare pe care o puteţi face şi dumneavoastră - fiecare bancnotă are o serie, iar în funcţie de serie se stabileşte data tipăririi ei, precum şi data punerii ei în circulaţie, or aceasta a dovedit că din suma de 118.000 de dolari care a fost depusă la DNA, o mare parte - 225 de bancnote - sunt emise în anii 2005 şi 2006, deci după data la care se susţine că familia Năstase ar fi trimis această sumă în China, respectiv până în februarie 2004", a precizat Ioan Cazacu.

Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată, pe 5 mai 2010, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul dosar "Zambaccian I". Irina Jianu este învinuită de complicitate la dare de mită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor