Scutul antirachetă a fost operaţionalizat

În urma deciziei luată de NATO, de operaţionalizare a primei faze a scutului antirachetă, sudul României este protejat antibalistic, iar din 2015 protecţia va fi extinsă pe întreg teritoriul, în urma intrării în funcţiune a bazei Deveselu, a declarat preşedintele Traian Băsescu duminică.
Preşedintele României, Traian Băsescu, la Summitul NATO de la Chicago  (presidency.ro)
Gina Zaragiu
21.05.2012

În urma deciziei luată de NATO, de operaţionalizare a primei faze a scutului antirachetă, sudul României este protejat antibalistic, iar din 2015 protecţia va fi extinsă pe întreg teritoriul, în urma intrării în funcţiune a bazei Deveselu, a declarat preşedintele Traian Băsescu duminică.

"În momentul de faţă, prin capacitate interimară nu înseamnă o soluţie definitivă, după cum spune chiar numele deciziei adoptate astăzi. Înseamnă că NATO încă nu şi-a atins obiectivul de a avea protejate toate statele membre NATO din Europa, dar pe o geometrie variabilă, partea de Sud-Est a Europei este protejată în momentul de faţă, începând de astăzi. Aţi observat, probabil, în discursul meu, că punctul de vedere al României a fost că trebuie făcut public acest document, cu toată geografia lui. Vom vedea dacă aşa va fi sau nu, dar vă pot spune că, în unele perioade, măcar parţial, teritoriul României în momentul de faţă este protejat de lovituri ale unor rachete balistice. În opinia mea, dincolo de a fi o decizie tehnică, această decizie este una politică şi ea vine să garanteze cetăţenilor din statele membre NATO, în primul rând că ne ducem la îndeplinire obiectivele".

Preşedintele a explicat că acoperirea scutului antirachetă operaţionalizat în această fază este variabilă, pentru că este asigurată de două nave dispuse în zona de sud-est a Europei, iar când una dintre acestea e mişcată din dispozitiv acoperirea va fi numai pentru sudul României.

Preşedintele a reiterat disponibilitatea României şi a SUA, când întreg sistemul va fi operaţional după 2015, de a-l integra în sistemul NATO.

Traian Băsescu a făcut precizări referitoare şi la poziţia României faţă de Rusia: "În ceea ce priveşte poziţia faţă de Rusia, am prezentat-o şi în Consiliu. România susţine o transparenţă totală a informaţiilor în raport cu Federaţia Rusă, pentru a crea condiţia de încredere. În acelaşi timp, România respinge orice soluţie prin care un terţ din afară NATO ar putea să ridice probleme de legitimitate sau să pună condiţii legate de dreptul nostru de a implementa acest sistem de protejare a cetăţenilor noştri şi a teritoriului României, într-o lume care adesea are accente de nesiguranţă".

Participanţii la Summitul NATO au declarat duminică, la Chicago, operaţională prima fază a instalării scutului antirachetă destinat protejării Europei de ameninţări din Orientul Mijociu. Aceasta este prima dintre cele patru etape care vor conduce la instalarea completă a sistemului de apărare antirachetă, în jurul anului 2018.

În alocuţiunea sale în cadrul Consiliului NATO, Traian Băsescu a reiterat că România consideră importantă asumarea unui rol mai activ al NATO, atât în plan politic, cât şi operaţional, în domeniul securităţii energetice şi al combaterii terorismului şi atacurilor cibernetice.

"Considerăm importante: sporirea capacităţii NATO de a identifica zonele cele mai vulnerabile ale infrastructurii energetice; dezvoltarea unor proceduri cuprinzătoare de gestionare a crizelor în domeniul energetic; creşterea capacităţii de prevenire a terorismului cibernetic, în condiţiile în care sectoarele energetice sunt puternic dependente de tehnologia informaţiei. În acest sens, apreciem că regiunea extinsă a Mării Negre oferă o serie de provocări şi oportunităţi pentru domeniul securităţii energetice şi definirea unei viziuni strategice a Alianţei cu privire la asigurarea securităţii energetice trebuie să se realizeze prin implicarea tuturor categoriilor de parteneri."

Şeful statului a notat că România manifestă o preocupare aparte faţă de recrudescenţa activităţilor teroriste şi a crimei organizate, care constituie ameninţări la adresa securităţii noastre colective. "O abordare clară şi cuprinzătoare a Alianţei în combaterea terorismului, în acord cu Planul de acţiune care se va adopta la acest Summit, va conduce la protejarea teritoriului aliat, transmiţând opiniei publice din ţările noastre un semnal de reconfirmare a relevanţei NATO. Alianţa trebuie să extindă şi să consolideze cooperarea cu partenerii, indiferent că aceştia sunt state sau organizaţii, pentru a contracara ameninţarea teroristă", a concluzionat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor