Scoatere de sub urmarire penala in dosarul Flota

In dosarul Flota procurorii anticoruptie au dat solutie de scoatere de sub urmarire penala, a anuntat, marti, seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, precizand ca partea din dosar referitoare la presedintele Traian Basescu este disjunsa.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu. (Sorin Lupsa / Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
27.02.2008

In dosarul Flota procurorii anticoruptie au dat solutie de scoatere de sub urmarire penala, a anuntat, marti, seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, precizand ca partea din dosar referitoare la presedintele Traian Basescu este disjunsa.

Potrivit lui Morar, solutia procurorilor a avut in vedere lipsa prejudiciului.

Expertiza din dosarul Flota, in care este inculpat si presedintele Traian Basescu, nu constata vreun prejudiciu.

Expertiza financiara dispusa de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in dosarul "Flota" a fost finalizata in 24 septembrie, costul ei fiind evaluata la 140.000 de lei, adica peste 43.000 de euro.

Solutia de scoatere de sub urmarire penala a inculpatilor s-a dat in luna decembrie 2007, a precizat Daniel Morar.

Dosarul "Flota" a avut ca obiect stabilirea modului in care flota romaneasca a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infractiuni comise de cei care ar fi initiat si derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanta cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, in perioada aprilie 1991 - august 2000.

Potrivit unei prime expertize dispusa de procurorii Parchetului National Anticoruptie (actualul DNA), prin instrainarea a 16 nave, cei 80 de inculpati din dosar ar fi pagubit statul roman cu peste 11.000 de miliarde de lei (echivalentul a 275 de milioane de euro). PNA a platit pentru prima expertiza 10.000 de euro la nivelul anului 2004, cand dosarul a fost inaintat instantei supreme.

Cea de-a doua expertiza din dosar a fost dispusa dupa ce DNA a infirmat solutia data de procurorii PNA, care au decis in 2004 trimiterea in judecata a lui Basescu, alaturi de alte 79 de persoane.

De fapt, dosarul a fost restituit anchetatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru ca, potrivit articolului 209 din Codul de procedura penala (text intre timp abrogat), rechizitoriul nu fusese semnat de seful PNA asa cum prevedea legea, ci de adjuntul sau. Legea actuala stipuleaza ca regularitatea actului de sesizare a instantei se face de catre seful sectiei de parchet. In august 2005, PNA s-a transformat in DNA, iar conducerea au fost preluata de alti procurori.

Desi instanta suprema cerea doar semnatura sefului de parchet, conducerea actuala a decis reluarea cercetarile in dosar, fiind dispusa o noua expertiza financiar-contabila si separandu-se faptele lui Traian Basescu de cele ale celorlalti acuzati, intrucat ar beneficia de imunitate.

Prima expertiza din dosar, solicitata de reprezentantii CNM Petromin SA Constanta, a costat statul 320 de milioane lei vechi (10.000 de euro).

Initial, in dosarul Flota au fost cercetate 136 de persoane, 80 fiind deferite justitiei, in 10 august 2004, iar pentru altele 51 procurorii separand faptele.

Printre inculpatii trimisi in judecata pentru comiterea unor fapte penale "in legatura directa cu modul defectuos in care si-au exercitat, cu stiinta, atributiile de serviciu" sunt fostii ministri ai Transporturilor Traian Basescu, Paul Teodoru si Aurel Novac, fostul presedinte al Fondului Proprietatii de Stat, Radu Ovidiu Sirbu (cu rang de ministru), fostii secretari de stat Calin Dragomir Marinescu, Gheorghe Adrian Marinescu si Viorel Oancea (fost primar al Timisoarei).

Desi pe parcursul procesului s-a pus in discutie eventuala imunitate de care se bucura presedintele Romaniei, in 5 decembrie 2005 completul de noua judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis restituirea dosarului la DNA, din motive procedurale.

Astfel, procurorii DNA au separat faptele lui Traian Basescu - fost ministru al Transporturilor, ales presedinte in decembrie 2004 - de ceilalti inculpati, motivandu-se ca seful statului beneficiaza de imunitate. Potrivit articolului 84 din Constitutie, presedintele beneficiaza de imunitate la fel ca deputatii si senatorii, care pot fi urmariti penal pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau opiniile politice exprimate. Presedintele poate fi cercetat pentru inalta tradare, infractiune care nu se regaseste in legea penala.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor