Scandalul "Tal Hanan", dezbătut la TV: "Geoană şi în 2009, întrebat dacă a fost la Vîntu, a spus categoric că NU"

Mircea Geoana (Elena Lasconi/Facebook)
Andrei Pricopie
31.10.2024

S-a întâlnit sau nu Mircea Geoană cu israelianul acuzat că a organizat operaţiuni de manipulare a alegerilor în zeci de ţări? Pozele publicate de Elena Lasconi, pe care pretinde că le are de la "prieteni jurnalişti" au stârnit un scandal monstru în plină campanie electorală.

O dezbatere pe acesta temă a avut loc în emisiunea "Studio politic", realizată de Anca Suciu, de la Digi24.

Jurnalistă: Mircea Geoană este acuzat de o colaborare cu cel supranumit creierul israelian al dezinformării.

Elena Lasconi, candidata USR la prezidenţiale, a publicat mai multe fotografii de la o presupusă întâlnire a candidatului independent cu Tal Hanan – un fost ofiţer al serviciilor de informaţii din Israel, ce apare în mai multe investigaţii internaţionale, care ar coordona o echipă specializată în sabotaj şi în distribuirea de informaţii false pe reţelele sociale. Fotografiile postate de Elena Lasconi îl surprind pe acesta în faţa unei clădiri ce aparţine Institutului Aspen, fondat de Mircea Geoană.

La 12 ore de la acuzaţii intervine premierul României, care susţine că există o fermă de troli în România care l-ar ajuta pe Mircea Geoană în campanie. Ce sesizări au fost făcute? Ce instituţii au început verificările? Când au fost făcute fotografiile cu Tal Hanan în faţa clădirii Institutului Aspen? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care le analizăm.

Începem cu Emanuel Ungureanu. Fotografiile au plecat de la Elena Lasconi, care de câteva zile deja vorbeşte despre această întâlnire periculoasă cu un individ pe care l-a numit iniţial periculos. Ce ne puteţi da ca detalii suplimentare? Când au fost făcute fotografiile?

Emanuel Ungureanu (USR): În primul rând, vreau să spunem cu claritate că aceste fotografii sunt reale. Pe Google se vede clar că acest individ care a manipulat alegerile în peste 30 de ţări a fost la Institutul Aspen, acolo unde domnul Geoană a avut mai multe întâlniri şi are foarte multe conexiuni cu această instituţie.

Jurnalistă: În interiorul clădirii? Aveţi fotografii sau imagini cu momentul în care Tal Hanan a intrat în această clădire?

Emanuel Ungureanu: Eu nu cunosc toate fotografiile care pot să ducă către, ştiu eu, o confirmare vizuală a întâlnirii dintre cei doi. Aceste contacte care se fac între fermele de troli şi candidaţi care vor să manipuleze campaniile electorale se fac prin interpuşi. Şi domnul Pricopie a spus astăzi despre un contract de 1 milion de dolari care s-ar fi făcut cu acest individ şi cu beneficii pentru domnul Geoană. Ceea ce vreau să vă spun cu titlu de certitudine: din răspunsul domnului Geoană avem confirmarea că această întâlnire a avut loc cel puţin prin interpuşi.

Jurnalistă: Care este confirmarea? Pentru că până în acest moment Mircea Geoană respinge aceste acuzaţii, spune că nu s-a întâlnit cu Tal Hanan.

Emanuel Ungureanu: El nu a spus nicio secundă „nu am avut niciodată vreun contract” cu acest om şi acest om nu respinge când a fost întrebat dacă îl cunoaşte pe Mircea Geoană. Nu a spus că nu-l cunoaşte, nu a spus că nu a avut niciodată vreun contact cu el, ci a spus că are clienţi în România. Deci, dacă pozele cu acest om duc la Institutul Aspen, unde domnul Geoană are întâlniri foarte des, nu este o întâmplare.

Jurnalistă: Mai sunt alte fotografii?

Emanuel Ungureanu: Eu sunt convins că vor veni şi alte probe. Asta este convingerea mea fermă.

Jurnalistă: Domnule Sighiartău, sunt indiciile care să ducă spre o informaţie certă că există o fermă de troli în România care să fie folosită de Mircea Geoană. Până în acest moment vorbim de acuzaţii, vorbim de reacţia lui Mircea Geoană, care respinge acuzaţiile, şi de o anchetă, înţelegem, în interiorul guvernului, pentru că premierul ar fi primit informaţii despre o clădire rezidenţială în care funcţionează mai multe servere.

Robert Sighiartău (PNL): Orice suspiciune care se ridică asupra unui candidat cu privire la colaborări, cu consultanţi, cu ferme de troli, cu alte lucruri de genul acesta, trebuie demontate rapid. Până în acest moment nu am văzut declaraţii din partea candidatului Mircea Geoană că nu s-a întâlnit, că nu are contract, că nu are niciun fel de relaţie. A fost o reacţie la cald, însă am văzut cu toţii că n-a fost una care să ofere încredere că n-a avut o întâlnire, cu atât mai mult cu cât există poze din proximitatea locaţiei Institutului Aspen, unde domnul Geoană are un sediu de campanie.

Deci, din punctul acesta de vedere, Mircea Geoană are o mare problemă. De-a lungul timpului, dacă vă uitaţi, nu dă informaţii exacte, concrete, şi aflăm după foarte mult timp că ce a spus în 2009 nu este adevărat, că a fost la Moscova în 2009. Zicea în campanie că nu a fost la Moscova, acum spune că a fost. În momentul în care te prinde lumea că nu spui adevărul şi că încerci să-i duci de nas, atunci ai o problemă de credibilitate, iar din punctul meu de vedere, domnul Mircea Geoană are această problemă şi în această campanie şi trebuie să vină cu răspunsuri cât mai repede.

Jurnalistă: Domnule Cazanciuc, ce se ştie în interiorul Partidului Social Democrat? Ce informaţii sunt despre această clădire rezidenţială?

Jurnaliştii l-au întrebat pe premier, la guvern, dacă ştie informaţii despre această fermă de troli care să funcţioneze în România, iar premierul a spus că ştie. Poate verifica Autoritatea Electorală Permanentă, înţelegem şi conţinutul acestor, presupunem, dezinformări care apar în mediul online, care l-ar putea avantaja pe Mircea Geoană, că aici sunt acuzaţiile, dar spune că nu a primit o sesizare în acest moment.

Nu există date în acest moment la Autoritatea Electorală Permanentă şi că singurele verificări pe care le face sunt în privinţa cheltuielilor. Ce date aveţi dumneavoastră?

Robert Cazanciuc (PSD): Sigur, mai multe ne poate spune ministrul Comunicaţiilor. Statul Român are autorităţi care pot să verifice conţinutul unor informaţii. Poate să vadă cineva, spre exemplu, dacă este un deepfake acolo. Pentru că despre deepfake pare că vorbim aici, de o manipulare pe care o folosesc cei care se pricep să facă lucrurile astea.

Pentru membrii PSD nu a fost o surpriză cumva prestaţia domnului Geoană de aseară, nici faptul că a încercat să ascundă adevărul, pentru că aşa a mai făcut şi în trecut. E vorba de comportamentul consecvent al unui om. Domnul Geoană este consecvent cumva. Şi în 2009, când a fost întrebat dacă a fost la Ovidiu Vantu, a spus mod categoric că n-a fost. Şi au apărut ulterior imagini. Şi acum ne-a spus la fel, ca n-a fost şi au apărut nişte imagini. Cumva indirect.

Dar ce face domnul Geoană cumva e să confirme că acele imagini au o legătură cu realitatea. Ne spune că nu s-a întâlnit cu acest domn, dar că s-a întâlnit cu nişte consultanţi israelieni. Ce să vezi? Acest domn este israelian. Dacă a fost cu o echipă a lui Netanyahu. Ce să vezi? Omul ăsta lucrează cumva cu acea echipă. Adică domnul Geoană ne-a oferit pe tavă cumva nişte informaţii, de care nu l-a întrebat nimeni, venind cumva să confirme scenariul pe care l-a pus pe masă Elena Lasconi.

Jurnalistă: Despre clădirea rezidenţială despre care vorbeşte premierul aveţi alte date?

Robert Cazanciuc: Eu personal nu ştiu de o clădire.

Emanuel Ungureanu: Spune despre un mesaj dintr-o clădire. Domnul Ciolacu a fost mai specific decât fotografia care îl situează în mod clar pe acest individ în faţa sediului de campanie al domnului Geoană. Atenţie, aici nu este o suspiciune, aici este o certitudine. Acest individ este în faţa sediului de campanie al domnului Geoană.

Jurnalistă: Alina Achim, susţinătoarea candidatului independent la alegerile prezidenţiale Mircea Geoană, este acum în direct cu noi. Care e poziţia în acest moment a dvs.? Care sunt explicaţiile pe care le puteţi aduce după aceste acuzaţii?

Vorbim şi de premierul României. Când ne gândim la premier, ne gândim la un om foarte informat în România. Iar premierul vorbeşte în acest moment în faţa presei, ne dă această informaţie şi înţelegem că acum urmează verificări, se fac anchete de Ministerul de Interne, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizare.

Inclusiv se vorbeşte despre o implicare a Serviciului Român de Informaţii despre o fermă de troli care funcţionează în România în favoarea sau în campania lui Mircea Geoană ca să-l ajute la alegerile prezidenţiale.

Alina Achim (susţinătoarea lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale): Ne aflăm într-un plin spectacol al absurdului. Există acuzaţii fără niciun fel de dovadă. Pozele de care s-a făcut vorbire înainte şi pe care doamna Lasconi le-a arătat aseară nu reprezintă niciun fel de dovadă că domnul Geoană s-ar fi întâlnit cu acest individ.

De altfel, domnul Mircea Geoană a fost foarte categoric aseară explicând că nu are nicio legătură cu acest om pe care nu îl cunoaşte. Apropo, sediul de campanie al lui Mircea Geoană nu este acolo unde sunt fotografiile. Se aruncă informaţii false în public.

Emanuel Ungureanu: Da, nu are sigla de sediu, dar se întâlnesc acolo oameni politici şi îi fac campanie domnului Geoană.

Jurnalistă: Lămuriţi-ne cu această fermă de troli.

Alina Achim: Se aruncă informaţii în spaţiul public fără niciun fel de verificare, fără niciun fel de dovezi, şi aceasta, de fapt, este adevărata manipulare a opiniei publice, pe care doamna Lasconi o face şi pentru care, noi credem că ar trebui, în mod onest, să-şi ceară scuze în faţa cetăţenilor.

Cât despre ferma de troli, este absolut hilară această acuzaţie, pentru că uitaţi-vă un pic ce se întâmplă, de fapt, în spaţii online, unde domnul Mircea Geoană este acuzat pe toate site-urile. Pentru cine lucrează această fermă de troli? Dacă ar lucra pentru domnul Mircea Geoană, nu ar apărea aceste atacuri absolut peste tot. Din nou, o acuzaţie aruncată, fără niciun fel de dovadă, care din nou se rostogoleşte în spaţiul public.

Jurnalistă: Doamna Achim, vă rog să ne răspundeţi la trei întrebări. S-a întâlnit, anul acesta, anul trecut, Mircea Geoană cu Tal Hanan?

Alina Achim: Domnul Mircea Geoană a declarat foarte clar că nu îl cunoaşte pe acest individ, a fost foarte clar în explicaţii.

Jurnalistă: Există oameni din anturajul lui Tal Hanan care să fi discutat cu Mircea Geoană de când a luat decizia de a candida la alegerile prezidenţiale, nu de când a anunţat, de când a luat decizia?

Alina Achim: Nu ştim cine este anturajul lui Tal Hanan. Domnul Geoană nu ştie cine este acest individ.

Jurnalistă: A treia întrebare: există un contract semnat între Mircea Geoană sau stafful de campanie, indiferent că vorbim de diverse zone, diverse regiuni, că am mai avut discuţia aceasta, organizatori, oricum ar fi oameni care să lucreze în campania prezidenţială a lui Mircea Geoană şi Tal Hanan sau apropiaţi ai lui Tal Hanan?

Alina Achim: Doamnă, vă repet ceea ce a spus şi domnul Mircea Geoană. Nu îl cunoaşte pe acest individ, iar noi din campanie nu l-am văzut niciodată pe acest individ. Nu ne-am asociat cu această persoană. Nu ştim cine este. Domnul Geoană nu s-a întâlnit cu el. Cu atât mai puţin să existe un astfel de contract.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor