DNA îi răspunde lui Tăriceanu: Dacă are nemulţumiri să sesizeze Inspecţia Judiciară
Înainte cu o zi să dea cu subsemnatul la DNA Braşov, în dosarul retrocedărilor ilegale "Ferma Băneasa", preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se plângea că lucrătorii DNA au dezvăluit deja informaţia presei. Instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi a negat acuzaţiile într-un răspuns transmis Revistei 22.
"La invitaţia DNA Braşov, mâine, 15 aprilie, în conformitate cu procedura legală, mă voi prezenta la sediul instituţiei în calitate de martor, în dosarul 259/p/2015. Doresc să aduc la cunoştinţa presei că, în respect pentru reglementările legale privind confidenţialitatea anchetei, nu voi face declaraţii nici la sosirea şi nici la plecarea din sediul DNA.
Doresc să fac cunoscut faptul că informaţia legată de prezenţa mea la DNA Braşov era cunoscută doar de subsemnatul şi de lucrătorul DNA care m-a invitat telefonic. De regulă, informez cu promptitudine presa despre activităţile mele de interes public, aşa cum poate fi apreciată prezenţa mea la DNA în calitate de martor.
De această dată, în mod premeditat, am ţinut strict secretă această informaţie pentru a verifica dacă lucrătorii DNA scurg informaţii confidenţiale către presă. Cu puţină vreme în urmă, am fost contactat din lumea presei cu întrebarea: 'Este adevărat că aţi fost invitat la DNA Braşov?'. Q.E.D., aşa că am hotărât să dau publicităţii acest comunicat", transmitea, cu o zi înainte de audiere, Călin Popescu Tăriceanu.
Replica DNA
"În conformitate cu art. 25 alineatul 6 din Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass media, aprobat prin Hotărârea nr 573 din 6 mai 2014, de Plenul CSM, "informaţiile privind actele procedurale efectuate în timpul anchetei penale, cum ar fi audierea persoanelor – indiferent de calitatea acestora (…) pot fi comunicate după realizarea acestor activităţi şi dacă divulgarea acestora nu afectează mersul anchetei penale sau dreptul la imagine ca parte a dreptului la viaţă privată al persoanelor implicate
Având în vedere dispoziţiile sus menţionate, vă comunicăm faptul că astăzi, 15 aprilie 2016, persoana menţionată de dvs. în solicitare (Tăriceanu – n.r.) a fost audiată în calitate de martor într-un dosar penal aflat în instrumentare la Serviciul teritorial Braşov.
În ceea ce priveşte presupunerea că DNA ar fi scurs în presă informaţii privitoare la citarea sa ca martor la DNA Braşov, facem precizarea că nici instituţia, nici Biroul de informare şi Relaţii Publice nu sunt în măsură să gestioneze exhaustiv acele situaţii în care informaţii referitoare la audierea unor persoane, indiferent de calitatea acestora, apar în spaţiul public.
Aceasta, în condiţiile în care, în cursul urmăririi penale, în conform Codului procedură penală, şi alte persoane în afara celor audiate, respectiv avocaţii părţilor cât şi ai subiecţilor procesuali (suspect, inculpat, parte civilă, parte responsabilă civilmente, parte vătămată) au dreptul de a asista şi de a fi încunoştinţate cu privire la efectuarea oricărui act de urmărire penală (inclusiv audieri de martori), au dreptul de a consulta dosarul, de a depune cereri şi memorii.
Totodată, precizăm că orice persoană, inclusiv martorul, care are nemulţumiri referitoare la modul în care se desfăşoară o procedură judiciară, are posibilitatea de a sesiza Inspecţia Judiciară".