Scandalul sexual de la SNSPA continuă: Cum i-au pregătit studenţii revenirea lui Pieleanu la catedră şi ce a făcut profesorul [Surse]

Marius Pieleanu (b1.ro)
Loredana Diacu
18.02.2025

Aflat nu de mult în centrul unui uriaş scandal, alături de colegul său Alfred Bulai, profesorul Marius Pieleanu urma să revină astăzi la cursuri după ce Comisia de Etică a SNSPA l-a spălat (din ce ştim noi nu cu unanimitate de voturi) de acuzaţii. Mai exact, Comisia de Etică a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative a anunţat, luni seara, că nu a identificat probe incontestabile care să poată demonstra, în mod indubitabil, vinovăţia profesorului Marius Pieleanu.

Sociologul ceruse să revină la catedră încă din 8 ianuarie, potrivit unor surse, însă a aşteptat să fie "exonerat" de Comisia de Etică, ceea ce s-a întâmplat ieri.

Se pare că Pieleanu, care are încă simpatizanţi printre profesorii din SNSPA, a aflat că va fi aşteptat de un "comitet de întâmpinare" format din studenţi revoltaţi de întoarcerea sa la catedră. Sursele Epoch Times susţin că Pieleanu a vrut să evite scandalul aşa că a preferat să-şi ia trei zile de concediu medical.

Între timp, în aşteptarea lui, studenţii care nu aflaseră că Pieleanu nu mai apare, aşezaseră pe bănici afişe în care avertizau că "un posibil prădător se întoarce" şi că "abuzatorilor le stă mai bine în arest decât la catedră".

Protest anti-Pieleanu la SNSPA
Protest anti-Pieleanu la SNSPA

Protest anti-Pieleanu la SNSPA
Protest anti-Pieleanu la SNSPA

Pe afişe nu apărea numele lui Pieleanu, poate şi pentru că profesorul a ameninţat cu procese pe toţi cei care l-au acuzat de hărţuire sexuală. Potrivit surselor noastre, sociologul i-a ameninţat cu procese inclusiv pe unii dintre colegii care au semnat scrisoarea deschisă prin care se cerea cercetarea lui în Comisia de Etică.

În ceea ce îi priveşte pe profesorii SNSPA, curentul este majoritar anti Pieleanu. Există însă şi profesori, în special la sociologie, care îi ţin partea.

Reamintim că scandalul agresiunilor sexuale de la SNSPA, de anul trecut, avându-l în centru pe sociologul Alfred Bulai, a adus în prim planul atenţiei publice un nume: Marius Pieleanu.

Cunoscutul sociolog care apare frecvent în studiourile TV a fost acuzat în spaţiul public că ar fi un prădător sexual. O serie de acuzaţii grave au venit din partea jurnalistei Carmen Dumitrescu, fostă studentă la SNSPA:

"Când a venit rândul profesorilor de la Sociologie (Bulai şi Pieleanu), studentele mai mari ne-au zis scurt: 'Aveţi grijă cu ăştia! Mai ales dacă vă cheamă în practică! Şi să aveţi grijă cum vă îmbrăcaţi la cursuri, că dacă le place de voi, aia e!'

Era un fel de fapt ştiut, o parte a statu-quo-ului universitar la SNSPA. Era una dintre garanţiile universitare: că dacă cumva le placi ăstora doi, e nasol de tine! Deci trebuia să ai grijă! În ce constă această autoprotecţie, nu ştiu nici acum. Cert e că multe dintre noi, când aveau cursuri de sociologie, aveau grijă să nu se machieze şi să nu se îmbrace în vreun fel care ar fi putut fi catalogat drept atrăgător. De-a lungul celor patru ani în care am urmat cursurile la SNSPA şi în care am fost studenta celor doi, am auzit zeci de întâmplări. Majoritatea din practică. Se vorbea şi despre violuri. Mereu întrebam de ce nu spune nimeni nimic. Motivele erau cam aceleaşi: nu e bine pentru imaginea unei tinere studente cu o carieră în faţă să se audă că a fost abuzată sexual, părinţii ar fi fost dezamăgiţi, mulţi plăteau taxe ca să îşi ţină copiii acolo şi voiau ca banii lor să se concretizeze în diplome, nu în plângeri penale. Aşa că fetele tăceau", a scris Carmen Dumitrescu pe Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor